Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grundforskning i Rehovot och hummus i Haifa

Publicerat torsdag 10 november 2011 kl 15.47
1 av 2
Den nedlagda partikelacceleratorn på Weizmann-institutet.
2 av 2
Professor Mordechai Sheves, chef på Weizmann-institutet.

Ett brandtal för grundforskning – och världens kanske krämigaste hummus. Vetenskapsradions nobelresa har börjat. Under några dagar rapporterar jag från min resa i Israel.

Min nobelresa mjukstartade idag i Rehovot, söder om Tel Aviv, där ett av Israels främsta forskningsinstitut ligger – Weizmann Institute of Science. Deras mest kända byggnad, en numera nedlagd partikelaccelerator, består av två vita tuber och ett jumbojet-liknande klot ovanpå den ena tuben. Hela byggnaden ser mest ut som något Walt Disney kunde ha ritat på 50-talet, i en serie om framtiden.

Här fick jag även träffa professor Mordechai Sheves, som inte bara är expert på fotoreceptorer – han ansvarar också för institutets kopplingar till näringslivet. Denne lågmälde och försynte man, som inte var särskilt förtjust i att bli fotograferad, höll ett riktigt brandtal för grundforskningens betydelse under min intervju med honom. Varför han gjorde det kommer höras i Vetenskapsradion inom en snar framtid.

Vi pratade även om hur det kommer sig att Israel har så många nobelpristagare. Professor Sheves förklaring är att det tidigare satsades stora pengar på hela utbildningssystemet i Israel både på universiteten och grundskolan.

- Men nu när regeringen dragit ned på utbildningsanslagen så pass mycket som de gjort de senaste åren, så är jag tveksam om vi kommer få några Nobelpris alls i framtiden, säger han och ser dyster ut.

Vi får väl se vad årets Nobelpristagare i kemi har att säga om saken – Dan Shechtman träffar jag imorgon. Mer om hur det mötet gick framöver på bloggen. Ikväll har jag finslipat mitt frågebatteri till honom på en libanesisk restaurang här i Haifa, där Technionuniversitetet ligger och där Dan Shechtman arbetar.

På restaurangen serverar de den krämigaste hummus jag någonsin smakat. Men så är det också den första hummus jag provat i Israel, så det kanske är för tidigt att ge ett sådant utlåtande än. Fortsättning följer på flera fronter alltså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".