Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårda tag mot rökning ökar skuldkänslor hos lungcancersjuka

Publicerat torsdag 30 september 2004 kl 09.40

Samhällets allt större avståndstagande från rökning riskerar att öka känslor av skuld och skam hos dom som drabbas av lungcancer, det hävdar en australisk cancerforskare. Risken är att vi pekar ut rökarna, och inte själva rökningen som problemet.

I Australien liksom här i Sverige ligger rökning bakom 80-90 procent av all lungcancer, den cancerform som tar flest liv i världen idag.

Där tar sig samhällets kamp mot rökning ännu starkare uttryck än här i Sverige, med förbud på många platser kopplade till höga böter, och stora avskräckande affischer och annonser mot tobaksrökning.

Men avståndstagandet har en baksida säger Anette Street, professor på La Trobe-universitetet i Australien - vi riskerar att brännmärka personer i stället för ett fenomen.

– På ett vis säger vi att rökarna utgör problemet, och inte rökningen som sådan, säger Anette Street

– Vi borde titta på hur tobaksindustrin agerar och hur rökning fortsätter att framställas som glamoröst i filmer och på teve, fortsätter hon.

Street studerar sambandet mellan det dubbla budskapet från tobaksindustri och myndigheter, och patientens känslor vid beskedet om sjukdomen. Hon tittar också på hur attityder har förändrats och tar en 40-talsreklam som exempel; där utropas det stolt att fler läkare röker Camel än någon annan cigarett.

Syftet med studien är att förbättra informationen kring rökning och kring symtom av lungcancer, och det kan också vara bra för personal inom vården att veta hur patienterna känner.

Annette Street har intervjuat patienter, och där beskriver många hur de har svårt att berätta om sin sjukdom eftersom de skäms, och många tror att omgivningen ser ner på dem.

I Sverige finns det sedan nyår bättre hjälp för den som bär på de här känslorna, en nystartad patient- och anhörigförening kring lungcancer. Ordförande är Anders Jonasson som själv haft lungcancer men idag är frisk.

– Det är klart att jag förstår, man kanske tycker att man får skylla sig själv om man har rökt och fått lungcancer. Jag har själv rökt och det var dumt, men jag har ingen ingen ångest för det. Jag tror att en lungcancerpatient tror att omgivningen klandrar honom för sin sjukdom, men att omgivningen inte gör det, så om man bara kunde prata om det skulle mycket av den ångesten försvinna, säger Anders Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".