Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stark kraft i materiens innersta gav nobelpris i fysik

Publicerat onsdag 6 oktober 2004 kl 07.12
Nobelpriset i fysik tilldelas i år David J. Gross, H. David Politzer och Frank Wilczek. (Foto: PrB)

Tre amerikanska professorer får dela på nobelpriset i fysik för insikter om hur tillvarons allra innersta beståndsdelar sitter ihop.

– Det är klart att det här är något jag drömt om, och nu är känslan overklig, säger Frank Wilczek, en av pristagarna som Vetenskapsradion nådde över telefon strax efter beskedet.

Han var bara 21 år när upptäckterna gjordes i början av 70-talet, kollegan David Politzer inte mycket äldre. Nu delar de Nobelpriset med David Gross, som var deras professor då - också han var glad igår.

– Jag är överraskad och chockad. Om bara telefonen kunde sluta ringa skulle jag få en chans att reagera! utbrast David Gross som mest hade suttit i telefon efter tillkännagivandet.

Resa in i den innersta tillvaron

För att bli klara över vad han och de andra två får sitt pris för, måste vi bege oss in i materiens allra innersta kärna. Plocka fram fantasins mikroskop och res rakt in i kaffekoppen framför dig eller din högra hand eller precis vad som helst för det här handlar om all materia.

Res rakt ner på atomnivå, och in i en atomkärna. Där finner du neutroner och protoner. Res in i en av dem och du upptäcker att den i sin tur består av tre kvarkar. Och de är fångar här med varandra.

Stark kraft som gummiband

Så länge de håller sig nära varann kan de känna sig rätt fria, men försöker de röra sig utåt, då dras de tillbaka av en stark kraft - som fungerar som ett gummiband - den håller in dem hårdare ju längre bort de kommer. Behändigt nog kallas den kraften just den starka kraften.

Den här gummibandsprincipen verkade orimlig för fysikerna och var svår att bevisa - men i början av 70-talet presenterade årets nobelpristagare en teori som verkade stämma. Under 90-talet bekräftades teorin med hjälp av partikelacceleratorer.

Gummibandet ifråga som vägrar släppa någon av de tre kvarkarna - det är förstås inget gummiband utan en kraft som förmedlas av en egen sorts partiklar, gluoner - klisterpartiklar skulle man kunna säga. Om man tar med i beräkningen att gluonerna också påverkar varann - då kan man få allt att falla på plats. I alla fall om man är fysiker.

Svårt tänka praktisk tillämpning

Någon praktisk användning av fysikpristagarnas arbete är svårt att tänka sig - men praktisk nytta av gluonernas arbete med att till varje pris hålla varje liten trio av kvarkar kvar i sin neutron eller proton - det är lätt att föreställa sig. Skulle den starka kraften plötsligt släppa taget skulle tillvaron bokstavligt talat rasa samman.

Men naturlagar brukar lyckligtvis vara pålitliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".