Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Risker med värkmedicin var kända sen länge

Publicerat fredag 8 oktober 2004 kl 09.06

I förra veckan drogs värkmedicinen Vioxx in från marknaden, eftersom den visat sig medföra ökad risk för hjärtinfarkt. Men nu visar det sig att riskerna var kända redan för flera år sen.

Vioxx medför ökad risk för hjärtinfarkt, det medgav tillverkaren Merck i förra veckan och drog in medicinen på eget bevåg.

Läkemedelsverket befarar att risken också gäller andra så kallade cox 2-hämmare, mediciner som riktar in sig på samma enzym som Vioxx. Man har därför beslutat att avråda från långtidsbehandling också med dem - i väntan på mer information. Mer information vill också den europeiska läkemedelsnämnden ha. Där beslöt man häromdagen att inleda en utredning om dessa övriga cox 2-hämmare.

När Merck drog in Vioxx hänvisade de till nya oroande forskningsresultat om ökad risk för hjärtsjukdom, men redan för flera år sen kunde man se den risken i en studie publicerad i New England Journal of Medicine. Det säger Jan Håkansson, distriksläkare i Krokom. Han uppmärksammade det här i en artikel i läkartidningen och tidningen Allmänmedicin redan hösten 2002.

Kritik från The Lancet

Att riskerna för hjärtinfarkt ökade med Vioxx nämndes snarast i förbigående i artikeln, enligt Jan Håkansson som just idag får gott sällskap i sin kritik av den ansedda medicintidskriften Lancet som i en ledare påpekar att cox 2-hämmarnas korta historia varit kantad av oro kring preparatens säkerhet.

”Nu måste vi fråga oss varför det tog så lång tid för Merck att rätt tolka de här signalerna”, skriver Lancets redaktör och hänvisar till samma studie som Håkansson två år tidigare.

Roger Juhlin, medicinsk chef på Merck Sharp & Dome i Sverige, hävdar att så fort man kunnat bekräfta de resultat som Jan Håkansson och The Lancet refererar till så drog man också in medicinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".