Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk expertkritik mot genförändrad majs

Publicerat måndag 11 oktober 2004 kl 08.48

Flera svenska expertmyndigheter är kritiska till en vetenskaplig studie som är beslutsunderlag för att införa genförändrad majs i EU. Jordbruksverket väljer nu att genomföra en egen studie för att skapa klarhet.

För tre veckor sedan fick företaget Monsanto tillfälligt avslag för införandet av sin genförändrade majs i EU. Avslaget grundades på en brittisk forskarrapport som infrågasatte Monsantos vetenskapliga metoder i den studie som skulle visa om majsen var farlig för hälsan eller inte.

Bland annat fanns frågetecken kring att möss som utsatts för majsen uppvisat ökat antal vita blodkroppar. Något som skulle kunna vara en signal på en inflammation.

Nu har svenska expertmyndigheter yttrat sig i frågan i väntan på att EU ska fatta beslut igen. Och flera myndigheter är kritiska till Monsantos studie. Däribland gentekniknämnden.

- Jag tycker att Monsantos tolkning av resultaten inte är föroendeskapande. Jag skulle vilja att man upprepar försöket, säger Anne Lundén, expertledamot i gentekniknämnden.

Tolkningarna handlar om att de möss som ingick i Monsantos studie uppvisade symtom på höjda halter av vita blodkroppar sedan de hade ätit genförändrad majs. Men reultaten är osäkra och gentekniknämnden anser att försöken bör upprepas för att klara ut om majsen verkligen ger hälsoskador på mössen eller inte.

De remissvar som Jordbruksverket hämtat in skiljer sig åt i sina bedömningar och därför ska nu Jordbruksverket låta sina egna experter granska Monsantos studie. Monsanto anser för sin del att deras studie inte tyder på några hälsoeffekter bland mössen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".