Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN i ny förhandling om mänsklig kloning

Publicerat onsdag 20 oktober 2004 kl 09.22

Imorgon torsdag ska det rättsliga utskottet under FN:s generalförsamling göra ett nytt försök att komma överens om en konvention mot mänsklig kloning. Flera tidigare försök har misslyckats eftersom utskottets medlemsstater inte kunnat enas om vilka typer av mänsklig kloning som bör bannlysas.

Ända sedan 2001 har det rättsliga utskottet under FN:s generalförsamling försökt komma överens om huruvida man ska eller inte ska ta fram en konvention mot mänsklig kloning. Men processen har gått trög eftersom utskottets medlemsstater varit oense om vilka typer av mänsklig kloning som skulle bannlysas.

Flera grupperingar
En grupp ledd av Belgien och Storbrittanien menar att det bara är den ”reproduktiva” kloningen som borde innefattas i en framtida konvention. Alltså den variant som skulle kunna användas för att kopiera fram hela mänskliga individer. Till den här gruppen hör också Sverige.

Samtidigt har en annan grupp på över 60 länder med Costa Rica i spetsen förordat att man också borde sätta stopp för den ”terapeutiska” varianten av kloning - den som brukar förknippas med stamcellsforskningen. Framkopierandet av celler som kan förvandlas till kroppens alla olika vävnader och kanske hjälpa till att bota svåra sjukdomar i framtiden.

Guldläge för kloningslobbyister
Trots att det är snart tio år sedan fåret Dolly - världens första klonade däggdjur - såg dagens ljus så är kloning fortfarande ett forskningsområde som saknar ordentliga lagar och regler på de flesta håll i världen. Att nu FN så tydligt vacklar i frågan är något som fått politiker och kloningslobbyister världen över att vakna till.

Amerikanske presidenten George Bush, mitt uppe i slutspurten av det amerikanska presidentvalet - tillhör de som gett starkt stöd till den grupp som vill få bort även den terapeutiska kloningen. Under flera år har han talat emot den här typen av forskning, eftersom den kräver att man använder celler från mänskliga embryon - vilket många av de konservativa väljargrupperna i USA är emot.

Också förespråkarna har hörts av
I Storbrittanien har det brittiska vetenskapsrådet ”Royal Society” gett svar på tal. De är med på att kloningen av hela individer - alltså den reproduktiva varianten bör förbjudas - men anser att det bör vara upp till varje enskilt land att själv bestämma om den terapeutiska kloningen. Storbritannien är det första landet i världen som gett ett lagstadgat ja till att bedriva just terapeutisk kloning. Flera länder är nu på gång att följa efter. Bland annat Sverige, som just nu har ett liknande lagförslag liggande som riksdagen senare ska ta ställning till.

Om generalförsamlingens rättsliga utskott kommer lyckas komma överens den här gången återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".