Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasinet 2004-11-07

Publicerat fredag 5 november 2004 kl 16.10
Mänskligt embryo (överst) och stamceller från det (nederst). Foto: PrB

Mästerfotografen Cassini har tagit de första tydliga bilderna av månen Titans yta.

Och på Svalbard sitter forskarna i flygplan och räknar isbjörnar.

Dessutom om att grönsaker inte är så saliggörande som man tidigare trott, och om en jättesatsning på stamceller i Kalifornien.

 

 

 

Nästa generations digital-TV

Om man är sugen på en platt TV med LCD eller plasma-skärm så ska man vara noga med att ta reda på om den också klarar att visa High Definition TV eller HDTV. Det  är något som ger en betydligt skarpare och mer detaljerad TV-bild än vi är vana vid. Nu kommer allt fler TV-kanaler som sänder med HDTV-kvalitet.

Nyheter i veckan

Sveriges mest ordinerade blodtryckssänkande medicin, betablockeraren Atenolol, där Tenormin är den vanligaste medicinen i Sverige, har inte någon bevisad effekt när det gäller att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie från Norrlands universitetssjukhus. Svenska Läkemedelsverket ska analysera studien och säger tills vidare att de som tar Tenormin inte bör avbryta behandlingen utan att rådgöra med läkare.

Rymdsonden Cassini har tagit nya bilder från saturnurmånen Titans yta. De första bilderna visar vad man tror är en måne täckt av ett tjock lager is som delvis täcks av ett hav fyllt med med etan eller propan. Titan är intressant eftersom förhållandena där liknar de som fanns på jorden när livet föddes.

Mängden av den så viktiga lysräkan krill, viktig mat för valar, sälar och pignviner på Antarktis, har minskat med 80 procent på 30 år, enligt uppgifter i Nature. Orsaken ska vara att när istäcket minskar så försvinner också de alger som krillen lever av.

Frukt och grönsaker – bra, men inte mot cancer

I veckan kunde amerikanska forskare konstatera att frukt och grönsaker är bra, men det förebyhgger inte cancer som många hävdat tidigare. De nya uppgifterna kommer från en undersökning där över 100 000 amerikanska vårdarbetare regelbundet utfrågas om sina livsvanor och hälsotillstånd.

Åke Bruce, som är vetenskaplig expert på Livsmedelsverket, vill ändå understryka att samma undersökning visade att frukt och grönsaker är bra för hjärt- och kärlåkommor.

Isbjörnar saknar fast is

På Svalbard i Norra Ishavet räknar man med att det finns ungefär lika många isbjörnar som människor. Men man vet inte exakt hur stor stammen är, och inte heller om den minskar av till exempel miljöförstöring och global uppvärmning. Nyligen avslutades därför den första omfattande flygräkningen av isbjörn på Svalbard.

Nytt stamcellsforskningscentrum i Kalifornien

Samtidigt som USA valde en nygammal president, valde staten KAlifornien att satsa på det största stamcellsforskningsinstitut världen skådat - ett CERN för biologer. Utfallet blev ungefär 60-40, vilket innebär att de ganska många konservativa väljarna fått svälja förtreten.Tre miljarder dollar över en tioårsperiod bara för sådan forskning, det är en hisnande summa säger professor Jonas Frisén vid Karolinska Institutet, och ändå kan man inte lova att arbetet vid institutet kommer att generera nya läkemedel, trots att det är just detta man lockat väljarna med.

Stamceller på webben

Vill man lära sig mer om stamcellsforskning, kloning och den moderna genetiken så finns en pedagogisk webbplats som sammanställts av tio olika museer och vetenskapscentra i Europa. Bionet kallas den för och är uppbyggd med hjälp av EU-pengar.

Adressen är http://www.bionetonline.org/svenska

Lyssnarfråga

Hur kan solens strålar värma när de passerat hela det iskalla universum undrar Birgitta Holmner och får svar av rymdfysikprofessor Mats André. Solstrålen är ingen värmeldening, det är ett paket av elektromagnetisk strålning som inte omvandlas till värme förrän strålningen krockar med något - partiklar eller människor.

Blodprov för spruträdda

Man behöver inte sticka en nål genom huden för att injicera, man kan faktiskt be molekylerna flytta på sig så att vätskan tränger in i blodkärlet - detta med hjälp av en luftström.

Vinnande vetande

Svar på förra veckans fråga: Familjen Hedenhös fick fly ur sin grotta för att pappa Ben hade norpat en vildsvinsunge. Vinnare: Adrian Fagerberg i Västerås Ny fråga: Vilken svensk stor SVT-produktion har gjorts i HDTV, och vem var upphovsmannen?

Krönika, Per Helgesson

En ny rapport om uppvärmning av Arktis presenteras först efter USA-valet - trist med såna politiska hänsyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".