Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Det går att återställa myrmarker

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 06.04
Vissa arter återvänder själva
(1:38 min)
1 av 2
2 av 2
Kalle Mälson, en av forskarna som har studerat restaureringen av myrmark i Uppland.

Sverige har förlorat en fjärdedel av sina våtmarker på grund av den storskaliga utdikning som gjordes för att öka skog och jordbruksproduktionen fram till -80: talet. Konsekvenserna är särskilt allvarliga för de rikkärr som finns i myrar i skogen. Många växter och mossor där har nämligen försvunnit på grund av torrläggningen. Nu visar forskning vid Uppsala universitet på metoder för att återställa myrmarker så att djur och växtarter kan återvända.

Det går att restaurera myrar och till viss del återskapa den miljö som rådde i de här områdena innan de torrlades för ökad skogsproduktion, det visar forskning vid Uppsala universitet. I projektet som pågått under ett tiotal år har forskarna avverkat skog och pluggat igen dikena i tre rikkärrsområden i Uppland.

De har sett att en del av arterna har återvänt när marken har blivit fuktigare och när träden inte längre skuggar marken.  Men forskningen visar också att det tar långt tid, flera år, innan man ser några effekter av restaureringen och att det kan behövas ytterliggare skötselåtgärder för att markerna inte ska växa igen. Det är också möjligt att återplantera växter som inte kan sprida sig naturligt till området.

Skyddet och restaureringen av våtmarker anses viktiga på flera sätt, i jordbruksmiljöer gagnar det fågellivet och fungerar som en fälla för näringsämnen från jordbruket. Myrmarkerna som ofta ligger i skogen är en förutsättning för många sällsynta kärlväxter, mossor och snäckor som inte klarar sig någon annanstans. Men Sverige är långt ifrån att nå sitt miljömål "myllrande våtmarker" vilket bekymrar växtekologen Sebastian Sundberg, särskilt eftersom det inte finns så många kvar i övriga Europa.

– Jag skulle säga att i stora delar av centrala och västra Europa så är 90, eller över 90% av våtmarkerna försvunna, så vi i Norden har en viktig funktion, att vi faktiskt har kvar våtmarkerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".