Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rapport från Svenska Kraftnät:

Elnätet klarar solstormar

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 17.07
Höststorm många gånger värre
(1:32 min)
Bild på solstorm tagen av Solar Dynamics Observatory.

För några månader sedan varnades det för att solstormar närmade sig och hotade att slå ut mycket av den teknik som vi är beroende av idag. Vid sidan av GPS-system och mobiltelefoni är det kanske särskilt elnätet som befaras kunna slås ut av solstormar. Men enligt en rapport som tagits fram vid Svenska Kraftnät är Sveriges elnät inte särskilt känsligt.

För det mest skyddas jorden från solvinden av sitt magnetfält. Men ibland ger solen upphov till hårdare rymdväder. Då kan magnetfältet kring jorden påverkas, och det blir en så kallad geomagnetisk storm som i värsta fall kan få allvarliga effekter bland annat för elnätet.

När magnetfältet varierar kan det nämligen bli extra strömmar i kraftledningarna, och då kan det bli kortare strömavbrott för att skyddsystemen slår ifrån. Vill det sig riktigt illa kan det också bli skador på transformatorstationer, där spänningen omvandlas och fördelas på olika ledningar.

Vid omfattande strömavbrott kan viktiga saker som sjukhus få ström från reservaggregat, men för vanliga människor slås vardagstekniken ut.

Nu är det ovanligt att solstormar leder till strömavbrott. En normal höststorm kan orsaka mer problem än alla solstormar under de senaste sextio åren tillsammans, enligt Svenska Kraftnät.

Solen kan få mycket starkare utbrott, kanske med ett par hundra års mellanrum. Men även vid en sådan händelse skulle följderna för elnätet bli begränsade, säger Stefan Arnborg vid Svenska Kraftnät, som gjort rapporten.

– Det är troligt att den leder till strömavbrott, kanske under ett dygn eller så, men det är också troligt att vi kan återstarta systemet och komma igång igen. Vi ser inget scenario där vi ska få massiva permanenta skador, säger han.

Slutsatsen av rapporten är att Sverige ändå är väl rustat, men man pekar ut åtgärder för att inte bygga in känslighet i framtida system.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".