Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Isbjörnen äldre än man trott

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 06.00
Isbjörn och brunbjörn skildes åt genetiskt för cirka 600 000 år sen, enligt studien i Science. Foto: Scanpix/Steve Amstrup

Isbjörnen är en betydligt äldre art än vad man tidigare trott och är mer genetisk unik jämfört med var tidigare forskning visat.

Bland andra tyska och svenska forskare har genom analyser av DNA hittat tecken på att isbjörnen utvecklades redan för cirka 600 000 år sedan och inte är den variant av brunbjörn som tidigare studier visat.

Att djuret funnits under så lång tid betyder att de gått igenom flera varma och kalla perioder i historien och inte är så känsliga för klimatvariationer som befarats, enligt forskarna.

Däremot finns många andra faktorer, så som exempelvis jakt och miljögifter, som har kommit till och kan tillsammans med klimatförändringarna ändå påverka isbjörnen negativt, hävdar författarna i studien.

Referens:

Studien publicerades i Science. "Nuclear genomic sequences reveal that polar bears are an old and distinct bear lineage."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".