Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Konstgjort DNA skapat

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 08.55
XNA stabilare än DNA
(2:04 min)
DNA-molekylens socker är utbytt i den nya studien. Foto: Wikimedia Commons.

DNA och RNA-molekylerna är kanske inte unika i sin förmåga att lagra och behandla genetisk information. Brittiska forskare har nämligen skapat en handfull konstgjorda molekyler som har samma egenskaper, men är stabilare. De kallas XNA.

– Resultaten antyder vad som kan vara relevant för livets ursprung, säger Anthony Forster, professor i cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet, som läst studien.

DNA och i vissa fall systermolekylen RNA ingår i arvsmassan hos allt känt liv. De här molekylerna har väldigt speciella egenskaper: De kan lagra stora mängder information och ge instruktioner för hur olika celler ska byggas upp. Dessutom kan de kopiera sig själva och därmed föra informationen vidare.

Men nu verkar det alltså som att DNA och RNA inte är ensamma om det här. Molekylärbiolger från bland annat Cambridgeuniversitetet har skapat sex konstgjorda varianter av de långa molekylerna. De bytte ut det socker som ingår i DNA mot sex olika konstgjorda sockerarter och fick då ut olika varianter av "XNA", som både kunde lagra genetisk information och kopieras, som DNA.

Varför vill man då göra andra sorters DNA? Jo, det intressanta med med XNA att det kan klara saker som de naturliga DNA-molekylerna inte kan. Forskarna valde ut XNA-varianter som kunde bindas till särskilda andra molekyler, något som i framtiden kanske skulle kunna användas för att transportera läkemedel genom blodet till speciella platser i kroppen där de behövs.

Ytterligare en fördel är att XNA är stabilare än naturlig DNA, alltså mindre känsliga för att brytas ner av naturliga enzymer. Och en av XNAvarianterna kan överleva i väldigt sura miljöer, med pH 1, där vanligt DNA bryts ner.

Eftersom miljön på jorden vid tiden kring livets uppkomst kan ha krävt mer stabila molekyler, så kan den nya forskningen i ett större perspektiv kanske hjälpa oss att förstå vad som kan ha varit föregångare till RNA och DNA på vår jord. Eller för liv på andra planeter.

– DNA och RNA är kanske inte så unika, det kan finnas liknande varianter med samma egenskaper. Och vem vet - om vi söker efter liv på andra planeter, kanske är det något liknande XNA som vi kommer att finna, föreslår cell- och molekylärbiolog Anthony Forster.

Referens: V.B. Pinheiro m fl: "Synthetic Genetic Polymers Capable of Heredity and Evolution". Science 2012. DOI: 10.1126/science.1217622

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".