Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tinande permafrost ska undersökas

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 06.32
Forskningsisbrytaren Oden används
(1:23 min)
Isbrytaren Oden används bland annat till forskning i Arktis. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Nya flygobservationer bekräftat att det pågår ett betydande läckage av växthusgasen metan från Arktis. Om permafrosten tinar och läckagen av metan blir stora kan det bidra till uppvärmningen av jorden. Hur snabbt permafrosten tinar är en av de frågor som Polarforskningssekretariatet kommer att söka svar på i en ny stor forskningsexpedition till Arktis som just nu planeras.

Sommaren 2014 ger sig isbrytaren Oden ut på en tre månader lång expedition med ett tiotal forskningsgrupper som bland annat ska studera klimatförändringar och hur Arktis bildades. Senast man genomförde en liknande expedition var 2005. Martin Jacobsson, professor i maringeologi och hans forskarkolleger ska bland annat studera hur snabbt själva havsbotten tinar.

– Vi är intresserade av frågor som till exempel i vilken takt håller permafrosten på att tina på kontinentalsockeln, det har visat tecken på att det börjat gå hål i den och då får man stora läckage av framförallt metan, säger han.

Förutom studierna av permafrosten kommer forskarna att studera hur det varmare vattnet ifrån Atlanten som når Arktis påverkar isarna och den kol som finns bundet i sedimenten på havsbotten. Med ökade temperaturer finns risk för att stora mängder metan, som är en 25 gånger starkare växthusgas än koldioxid frigörs även därifrån.

Dessutom är man intresserad av att studera Arktis historia, hur många gånger har det varit isfritt genom historien och varför det har varit så? Som expedionsfartyg används isbrytaren Oden som är en av de få isbrytarna i världen som är specialutrustad för forskning och som kan ta sig fram i centrala Arktis.

Helst skulle polarforskarna vilja ha tillgång till båten året runt men eftersom det är brist på isbrytare beslutade Sjöfartsverket förra året att Oden ska bryta is i Östersjön under vintern. Men under den isfria perioden är det nu klart att fartyget skall kunna användas för forskningen många år framåt, det berättar Magnus Tannerfelt, forskningsdirektör på Polarforskningssekreteriatet.

– Vi håller precis på att skriva på ett tioårskontrakt med Sjöfartsverket om användningen av Oden, sommartid, i Arktis, säger Magnus Tannerfelt forskningsdirektör på Polarforskningssekreteriatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".