Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Antidepressiva läkemedel räddar schizofrena

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 06.00
Fler patienter kommer överleva
(1:45 min)
Pillerburkar. Foto: Matt Rourke / Scanpix

Självmord är en vanlig dödsorsak bland personer som lider av schizofreni. Nu visar en ny studie att självmorden blir färre om patienten behandlas med antidepressiva läkemedel - en upptäckt som kommer få stor betydelse för hur schizofrenipatienter behandlas i framtiden.

- Självmordsfrekvensen sjunker och det är väldigt viktigt. Detta har inte varit så väldokumenterat tidigare som i den här studien, säger Mats Berglund, professor emeritus i pykiatri vid Lunds Universitet.

Schizofreni är en svår sjukdom som ungefär en procent av Sveriges befolkning lider av. Den som drabbas dör 20 år tidigare än genomsnittet - och en av de största dödsorsakerna är självmord. Därför är den här studiens resultat väldigt viktigt, säger Mats Berglund. 

Forskare från bland annat Karolinska Institutet har under fyra års tid följt över två och ett halvt tusen finska patienter som fått diagnosen schizofreni, för att se vilka effekter som olika typer av medicinering haft. Bland dom patienter som åt antidepressiva, eller stämningshöjande, läkemedel minskade dödligheten markant. 

Däremot ökade dödligheten bland de patienter som behandlades med benzodiazepiner, som till exempel Valium -  särskilt i självmord. De patienter som bara åt den här typen av medicin, och inga andra, löpte särskilt stor risk att dö, enligt studien. 

Att ge flera typer av psykosläkemedel samtidigt ökade däremot inte dödligheten. 

Mats Berglund, som ingår i en expertgrupp som bedömer olika läkemedels effekt på schizofreni, tror att studien kan leda till att psykiatriker blir mindre försiktiga än idag med att behandla schizofrena med antidepressiva läkemedel - och att fler patienter kommer att överleva i framtiden.

- Jag tror att det är en rimlig slutsats. Och jag tror att man kommer vara mindre rädd för att kombinera antipsykotiska och antidepressiva i den framtida behandlingen, säger Mats Berglund.

Studien publiceras i tidskriften Archives of General Psychiatry och har finansierats av forskningsbidrag från det finska socialdepartementet och läkemedelsbolaget Janssen-Cilag. 

Refrerens: Tiihonen et al: "Polupharmacy with antipsychotics, antidepressants or benzodiazepines and mortality in schizophrenia". Archives of General Psychiatry, may 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".