Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Första vilda fisken med hudcancer upptäckt

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 06.00
"En stor överraskning"
(2:02 min)
Leopardgrouper med med svarta cancerfläckar. Foto: Michelle Heupel/Australian Institute of Marine Science.

Hudcancer ökar bland människor och för första gången nånsin har man nu också hittat hudcancer hos viltlevande fiskar. Forskarna kopplar det till UV-strålning och det tunna ozonlagret vid Stora barriärrevet där de här havsabborrfiskarna lever.

– Först var det svårt att hitta orsaken till fiskarnas skador, och att det visade sig vara hudcancer var en stor överraskning, eftersom det aldrig hittats hos vilda fiskar förut, säger Michael Sweet som forskar på tropiska havssjukdomar på universitetet i Newcastle och är en av forskarna bakom upptäckten.

Den vanligtvis korallröda leopardgroupern är en havsabborrfisk som lever i västra Stilla havet. Fiskare kallar den numera för "rambofisk" på grund av stora svarta fläckar med skadat skinn - den såg krigshärjad ut.

Forskarna kunde efter att ha undersökt fiskens vävnader i mikroskop konstatera att pigmentförändringarna i deras skinn var hudcancer - en sjukdom som framkallats hos laboratoriefiskar, men aldrig setts bland vilda fiskar förut.

Var sjätte infångad och undersökt fisk var drabbad, men forskarna misstänker att det i själva verket är ännu fler. Fiskarna som fångades in för undersökning var nämligen bara ytligt påverkade, och man kan förvänta sig att de som har längre framskriden cancer inte är ute och jagar bete och låter sig fångas.

De tror att hudcancern beror på solens UV-strålning, som man vet når trettio meter djupt i havet. Fiskarna lever i vattnen kring Australien, där ozonlagret är tunt, och det är en av de platser på jorden som ger upphov till mest hudcancer för människors del.

Men varför just denna fiskart får cancer när andra verkar slippa och vad som gör att vissa fiskar inom arten drabbas medan andra inte, det vet man ännu inte. Svaret  - som skulle kunna få betydelse för hur vi förstår mänsklig hudcancer - kan finnas i fiskarnas gener. Man har nämligen i tidigare laboratorieexperiment framkallat hudcancer hos fiskar som utsatts för UV-strålning, och funnit att vissa gener är gemensamma för dessa fiskar och människor som drabbas av hudcancer.

Om dessa finns även hos den viltlevande leopardgroupern återstår att se, och undersökningar av detta skulle alltså kunna lära oss mer om hur mänsklig hudcancer fungerar.

– Forskare som intresserar sig för mänsklig hudcancer vill nu titta efter kopplingar mellan den och fiskars hudcancer, säger Michael Sweet.

Referens:

Michael J. Sweet et al: "Evidence of melanoma in wild marine fish populations". PLoS ONE 2012. DOI:10.1371/journal.pone.0041989

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".