Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hess 2 ser strålning som är osynlig för andra teleskop

Publicerat måndag 6 augusti 2012 kl 06.32
Det största teleskopet i sitt slag
(1:30 min)
Det nya teleskopet H.E.S.S. 2, tillsammans med tre av de äldre och mindre teleskopen av samma typ. Foto: H.E.S.S. Collaboration, Frikkie van Greunen

I år är det 100 år sedan kosmisk strålning först upptäcktes, men vi vet fortfarande inte riktigt varifrån den kommer. Ett nytt teleskop som kallas Hess 2, som tas i bruk nu, ska bland annat utforska den kosmiska strålningens gåta. Nyckeln är att det kan uppfatta gammastrålning av energier som andra teleskop inte ser.

– Gammastrålning, det är ett sätt att undersöka de mest extrema miljöerna i universum, säger Jan Conrad, professor i astropartikelfysik vid Stockholms universitet som arbetar med Hess 2.

Det finns våldsamma processer i universum – till exempel när en stjärna exploderar i en supernova – som ger upphov till gammastrålning, ljus med extremt hög energi. Gammastrålningen bildas samtidigt som laddade partiklar slungas iväg ut i rymden, ibland med miljoner gånger högre energi än i den stora partikelacceleratorn LHC. De här laddade partiklarna kallas för kosmisk strålning, och en del av den når jorden.

Men precis var den kommer ifrån är något vi fortfarande inte vet så mycket om, fastän det är precis hundra år sedan Victor Hess först upptäckte kosmisk strålning. Och namnet på det nya teleskopet HESS 2 är förstås en hyllning till Victor Hess. Teleskopet, som är av en typ som kallas för tjerenkovteleskop, finns i Namibia och har en spegel som är 28 meter bred – mycket större än föregångarna säger Jan Conrad.

– Så det är det största tjerenkovteleskop som nånsin har byggts!

Tjerenkovteleskop använder själva atmosfären som en del av instrumentet, för att kunna se gammastrålningen. Gammastrålarna stoppas av molekylerna i luften, och ger ett blått ljus som teleskopet kan se. Strikt taget finns även tjerenkovteleskop som använder sig av vatten eller is istället för luft. Hess 2 är det största teleskop som använder tjerenkovljus i atmosfären.

Så med Hess 2 kan man på det här sättet se gammastrålning som andra instrument inte uppfattar, och se varifrån universum i strålningen kommer och alltså var de kosmiska partikelacceleratorerna finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".