Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidig människoart visade sig vara två

Publicerat torsdag 9 augusti 2012 kl 06.32
Många arter i människans tidiga historia
(2:11 min)
1 av 3
Paleontologerna Meave Leakey och Fred Spoor nära platsen där fynden gjordes. Foto: Mike Hettwer, via National Geographic.
2 av 3
Skallen som hittadesi Kenya 1972, tillsammans med den nyupptäckta käken. (Bilden är monterad av forskarna) Foto och copyright: Fred Spoor.
3 av 3
Underkäke som forskarna hittade under utgrävningen i Kenya. Foto och copyright: Mike Hettwer, via National Geographic.

Nya fossilfynd i norra Kenya tyder på att en av våra tidigaste släktingar Homo habilis levde sida vid sida med en annan människoart, Homo rudolfensis, för omkring 2 miljoner år sedan. Det verkar nu som att en 40 år gammal tvist bland paleontologer kan vara till ända.

En av världens mest berömda paleontologer, engelskan Meave Leakey, har tillsammans med kollegor hittat och analyserat skallrester från norra Kenya, fynd som kan innebära att vi måste rita om människans släktträd.

Lars Werdelin, paleozoolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm, förklarar varför det här är en så viktig upptäckt:

– Framför allt är den ju viktig för att belysa att alldeles i början av vårt släktes utveckling så fanns det mer än en art. Vår utveckling är inte en enkel trappstege av framsteg från en art till nästa.

Nej, människans tidiga utveckling är inte enkel. En av våra tidigaste släktingar kallas för Homo habilis, en art som man sen tror utvecklades till Homo erectus och så småningom till oss - Homo sapiens.

Men i 40 års tid har paleontologer tvistat om huruvida Homo habilis var den enda människoarten som levde för två miljoner år sen. En skalle som hittades i början av 70-talet tyder på att det kan ha funnits en parallell människoart: Homo rudolfensis (efter Rudolfsjön i Kenya, nuvarande Turkanasjön).

Den så kallade 1470-skallen liknar nämligen inte andra fynd av Homo habilis. Men samtidigt har man inte vågat säga med säkerhet att det här är en ny art. Inte förrän nu.

Nu har forskare i norra Kenya hittat nya fynd i samma område, som stärker den här teorin. Ett ansikte med tänder, något som är mycket viktigt i paleontologiska sammanhang, och så en underkäke.

Det här avgör saken, tror Lars Werdelin:

– För mig är det ingen tvekan om att det här inte är Homo hablilis, men att det passar väldigt väl ihop med den här 1470-skallen som man kallar för Homo rudolfensis.

Det verkar alltså som att vår tidiga släkting Homo habilis levde sida vid sida med minst en annan människoart för två miljoner år sen, Homo rudolfensis, en förmänniska från Afrikas savanner, som hade ett mycket brett ansikte, långt mellan ögon och mun och där nedre delen av ansiktet stack ut en bit.

– Nu har vi ju en helt annan bild av hur den här arten har sett ut, och därmed så kan man också börja diskutera dels hur den levde och också om det är den arten eller Homo habilis som har givit upphov till senare arter av homo, som till exempel Homo erectus.

Referens:
Meave G. Leakey et al. New fossils from Koobi Fora in northern Kenya confirm taxonomic diversity in early Homo. Nature. DOI:10.1038/nature11322.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".