Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Landskrona i närheten av Boliden Bergsö, i Skåne län. Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Människors band till neandertalare ifrågasätts

Publicerat onsdag 15 augusti 2012 kl 06.00
Behöver inte ha fått barn med neandertalare
(1:44 min)
Skelett från en människa (vänster) och en neandertalare (höger). Foto: Frank Franklin II/Scanpix.

I maj 2010 publicerades forskning som tyder på att vi människor, för flera tusen år sedan, kan ha fått barn med Neandertalare, något som har lämnat spår i vår arvsmassa. Den slutsatsen ifrågasätts nu av forskare som menar att likheterna mellan vår arvsmassa och neandertalarnas lika gärna kan vara en rest från våra gemensamma förfäder.

Det är en kittlande tanke, som hämtad ur boken Grottbjörnens folk: att moderna människor för inte allt för många tusen år sedan, inte bara hade sex med, utan även fick barn med neandertalare.

Det var jämförelser mellan människors och de utdöda neandertalarnas arvsmassor som ledde forskare till den slutsatsen. Det finns nämligen områden i våra gener som är så lika att de måste ha överförts sexuellt mellan neandertalare och människor, menade forskarna.

Men nu ifrågasätts det här. I en nypublicerad artikel menar evolutionsbiologen Anders Eriksson att likheterna kan ha burits med från den gemensamma förfader, som både människor och neandertalare knoppades av från. 

– Innan du över huvud taget hade människor och neandertalare så hade du en stor population av det som vissa skulle kalla Heidelberg-människor, och de fanns hela vägen från Afrika in i Eurasien.

En särskild population av de här förmänniskorna, kanske i norra Afrika, kan alltså ha givit upphov till både neandertalare, och människor, vilket räcker för att förklara de genetiska likheterna, menar Anders Eriksson.

Men Svante Pääbo, som ledde kartläggningen av neandertalarnas arvsmassa, menar att den bästa förklaringen fortfarande är att vi faktiskt utbytte gener med neandertalarna, genom att få barn med dom.

Att vi skulle ha burit med oss likheterna ända sedan människor och neandertalares gemensamma förfäder är osannolikt säger han.

– Vi håller med om att det kan förklara data, men vi tycker att det är en mer komplicerad förklaring, säger Svante Pääbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".