Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärnan avslöjar åldern

Uppdaterat fredag 17 augusti 2012 kl 13.15
Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 09.20

Forskare i Kalifornien anser att de utvecklat en tillförlitlig metod att bestämma åldern på barn och ungdomar mellan 3 och 20 år, genom att studera deras hjärnor med en kombination av flera olika hjärnavbildningstekniker.

Dagens metoder för att, vid behov, åldersbestämma barn och ungdomar bygger bland annat på mätningar av kroppsform, tänder, skelett och hormonnivåer, men teknikernas tillförlitlighet har ifrågasatts.

Forskarna bakom den nya studien hävdar att de med 92% säkerhet kan avgöra åldern på ungdomar med ett års felmarginal. I alla fall när det gäller unga och friska, personer. Mätningarna bygger på studier av bland annat storlek, form och funktion hos olika delar av hjärnan. Forskarna anser också att de har hittat områden av hjärnan som uppvisar typiska egenskaper vid olika ålder, som har väldigt liten individuell variation och är oberoende av övrig utvecklingsnivå.

De betonar samtidigt att det inte räcker att mäta ett enskilt område av hjärnan. En tillförlitligt åldersbestämning kräver att man kombinerar flera hjärnavbildningstekniker. Studien publiceras i tidskriften Current biology, och forskarna tror att tekniken, som bygger på standardutrustning inom hjärnavbildning, bland annat kan användas för att tidigt upptäcka olika former av utvecklingsstörningar.

Referens: Brown et al. Current Biology 2012. "Neuroanatomical assessment of biological maturity." DOI:10.1016/j.cub.2012.07.002

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".