Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte värt att offra sömn för att plugga

Publicerat onsdag 22 augusti 2012 kl 06.00
"Sömn bankar fast det vi lär oss"
(1:02 min)
Undervisning på Tensta gymnasium. Arkivbild. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Runtom i landet har skolåret nyss börjat, och för många elever i högstadiet och gymnasiet är det svårt att få ihop studierna med fritid och sömn. Men en ny studie pekar på hur viktigt det är att ungdomar inte väljer bort sömnen – inte ens för att plugga.

Forskare vid University of California har följt drygt 500 elever i high school, alltså motsvarande gymnasiet, som fått svara på frågor varje dag om hur mycket de studerat, hur länge de sovit, och hur bra skolarbetet har gått.Resultaten visar att eleverna presterade sämre när de sov mindre - men de visade också att det inte ens var värt för eleverna att studera extra mycket - om det innebar mindre sömn. 

– Det som sömnen gör är att den sorterar bort allt skräp och bankar fast det vi har lärt oss. Det är förmodligen en av sömnens viktigaste funktioner, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet och Karolinska institutet.

Mellan åtta och nio timmars sömn per natt behöver en tonåring. Och en lärdom är alltså att de som sitter uppe och pluggar sent hellre borde släcka lampan och sova. 

– Det finns nästan ingen situation där det lönar sig att lägga sömntid på att plugga, säger Torbjörn Åkerstedt.

Referens:
Cari Gillen-O'Neel, Virginia W. Huynh, and Andrew J. Fuligni. To Study or to Sleep? The Academic Costs of Extra Studying at the Expense of Sleep. Child Development, jul-aug 2012. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".