Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av flourvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Stora besparingar inom spansk forskning

Publicerat torsdag 20 september 2012 kl 06.30
Spansk forskning i kris
(1:48 min)
Luis Sanz-Menendez, expert på forskningssystem, OECD, menar att krisen kräver bätttre koordination av forskningen i Spanien. Foto: Per Gustafsson.

Den ekonomisk krisen slår till också mot spansk forskning. Spanska staten ska spara drygt 20 procent av sin forskningsbudget i år, och universiteten i landets 17 regioner sparar också. Resultatet är att forskningstjänster dras in, stipendiater får inte fortsätta och pengar hålls inne från pågående forskningsprojekt. Allt som inte är löner bantas i första hand och det kan drabba till exempel labbresurser.

De goda åren för spansk forskning är definivt över. Åren 2000-2008 steg forskningsanslagen kraftigt, men sedan tre år tillbaka är det stopp. Och i år kom den nya höger-mitten-regeringen med en rejäl bantning i budgeten, till följd av . Man räknar med att neddragningen är 22,5 procent, jämfört med bantningen generellt i statsbudgeten som är 16 procent.

Att forskarna får betala dyrt under den ekonomiska krisen, retar forskarna. Några har startat en namninsamling på nätet. I våras fick man 27.000 forskare att skriva under på det öppna brevet, där man kräver att staten ska hålla forskningen skadelös (något EU rekommenderar) i ekonomiska kristider.

Värst är kanske att många stipendiater, som lockats tillbaka från utlandet, nu inte får fortsätta eller få anställning, med en förväntad forskarflykt som följd. - Jag lämnar landet, återvänder till USA, säger Amaya Moro-Martin, astrofysiker.

Regeringen säger att nu måste spjutspetsforskningen prioriteras och staten måste motverka dubbelarbete, dvs. att forskare sysslar med samma forskningsfält på många ställen i landet, inom t.ex biomedicin.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".