Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bråk om betalning för Ignalina-rivning

Publicerat måndag 18 februari 2013 kl 06.00
Försenad rivning
(2:02 min)

Det råder stora oklarheter om vem som ska betala för den rekorddyra rivningen av kärnkraftverket Ignalina i Litauen, ett arbete som beräknas kosta 25 miljarder kronor och som bland annat Sverige är med och finansierar. Kärnkraftverket är av samma typ som Tjernobyl och nedläggningen var ett krav för att Litauen skulle få gå med i EU. I utbyte mot nedläggningen lovade EU att bekosta stora delar av rivningen. Men den har nu blivit så dyr att varken EU eller Litauen längre vill betala.

Litauen lider av radioaktiv baksmälla. I och med stängningen av Ignalina har landet gått från att vara världens mest kärnkraftsberoende till att vara helt utan kärnkraft. Nu måste man dessutom riva det gigantiska kärnkraftverket som när det invigdes på 80-talet ståtade med världens kraftfullaste reaktorer. Rivningen är ett jättejobb som beräknas ta minst 20 år och som redan idag sysselsätter 2000 rivningsjobbare.

Men rivningen har blivit dyrare än väntat och EU har de senaste åren riktat skarp kritik mot hur rivningsprojektet sköts och mot att många viktiga delprojekt är flera år försenade. Trots att nästan 12 miljarder kronor redan har betalats ut återstår mycket stora delar av rivningen. Till exempel är en anläggning för att förvara det utbrända kärnbränslet inte färdig - och innan kärnbränslet tagits ut ur reaktorerna går det inte att riva dem. Det här försenar hela rivningen, säger Žilvinas Jurkšus, chef på Ignalina:

– Det här påverkar hela avvecklingsschemat, eftersom det handlar om att ta ut bränslet ur reaktorerna.

Nu har Europeiska utvecklingsbanken (EBRD) stoppat pengarna till delar av rivningen och det senaste budet från EU är att skjuta till knappt fyra miljarder kronor (400 miljoner euro) till 2020. Om det blir så, saknas det fortfarande nio miljarder kronor av de 25 miljarder som hela projektet beräknas kosta. Slutnotan riskerar istället att hamna hos litauiska skattebetalare, vilket fått politikerna i landet att gå i taket. Enligt Žilvinas Jurkšus har Litauen inte råd att själva betala:

– Litauen har ingen möjlighet att samla ihop de här pengarna.

Under våren väntas EU-parlamentet ta beslut om hur mycket pengar det blir till rivningen av Ignalina. Enligt planerna för Ignalina ska rivningen vara avslutad först 2029, men Žilvinas Jurkšus menar att utan pengar kan rivningen ta mycket längre tid än så: 

– Så om vi får mindre pengar innebär det att vi måste bromsa våra aktiviteter.

Referenser:

  • Europeiska revisionsrättens granskning av rivningsprojekten av Ignalina och andra östeuropeiska kärnkraftverk:
  • EU-kommissionens enhet för budgetkontroll om rivningen av Ignalina:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".