Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Köttätande växt har kastat bort skräp-DNA:t

Publicerat måndag 13 maj 2013 kl 08.30

Bara ett par procent av människans DNA är gener, alltså ritningar för att skapa proteiner. Resten kallas ibland för skräp-DNA, och så här ser det ut för många organismer. Många forskare hävdar att skräp-DNA har viktiga funktioner, och är helt nödvändigt för att en organsim ska fungera. Men en ny studie av den köttätande plantan finbläddra utmanar den här uppfattningen. 

Det pågår en livlig debatt i forskarvärlden vad det här skräp-DNA:t egentligen har för betydelse. En allt vanligare uppfattning är att skräp-DNA har viktiga, helt nödvändiga funktioner, för att reglera de proteinkodande generna. Utan stora mängder skräp-DNA skulle inte en komplicerad organism fungera.

Men nu har en internationell forskargrupp kartlagt genomet hos den köttätande växten finbläddra (Utricularia gibba) och upptäckt att hela 97 procent av växtens arvsmassa är just gener. Växten har alltså väldigt lite skräp-DNA.

Det här visar, menar forskarna, att stora mängder skräp-DNA inte alls är en nödvändig komponent i komplext liv.

Studien publicerades i tidskriften Natures onlineversion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".