Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Olika krav på djurförsök över landet

Publicerat måndag 13 maj 2013 kl 06.00
"Rättsosäkert system"
(1:41 min)
Möss är de vanligaste försöksdjuren. Foto: Robert F. Bukaty/Scanpix.

Vilka djurförsök som forskare får ägna sig åt beror till stor del på var någonstans i landet som studierna ska utföras. De sju djurförsöksetiska nämnderna gör nämligen helt olika bedömningar om vad djur får utsättas för i vetenskapliga studier. Det här visar en granskning som tidningen Riksdag och departement har gjort och som publiceras idag.

– Problemet är ett rättsäkerhetsproblem, att forskare i Göteborg inte ska bli bedömda strängare, eller tvärtom, komma lindrigare undan än forskare i Stockholm eller Uppsala, det säger professor Mats Sjöqvist är föreståndare för det nationella centret för djurvälfärd vid Sveriges lantbruksuniversitet och sitter med i den nyinrättade centrala djurförsöksetiska nämnden.

De sju försöksdjursetiska nämnderna som finns i Linköping, Uppsala, Göteborg Umeå, Lund och två i Stockholm jobbar självständigt var för sig och går inte efter någon förutbestämd praxis när de bestämmer vilka försök som får utföras. Konsekvensen kan bli att vissa försök får godkänt i en del av landet, men inte i en annan.

Mia Ericson som är docent vid Sahlgrenska akademien i Göteborg fick tillexempel inte godkänt att hålla råttor ensamma i burar under en längre tid i just Göteborg, något som nämnden i Stockholm skulle ha godkänt. I det här fallet handlade det om forskning om att bota alkoholism men det skulle kunna ha gällt vilket forskningsområde som helst. Mycket av forskningen görs i nätverk över hela landet idag och det går att ta genvägar genom att flytta försök som inte får godkänt i en landsände till en annan, Mia Ericson tror dock att det är vanligare att det här får andra konsekvenser.

- Jag tror det är större risk att man inte utför den typen av forskning, säger Mia Ericson.

I januari infördes en central etikprövningsnämnd. Meningen är att forskarna ska kunna överklaga beslut som tas i de regionala råden och att det ska leda till prejudikat som alla måste följa. Mats Sjöqvist som själv sitter med i den centrala nämnden tror att det är en väg att gå även om det kommer ta långt tid innan det får genomslag.

- Jag tycker, minst lika viktigt, det är att få de olika nämnderna att samarbeta säger Mats Sjöqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".