Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olika krav på djurförsök över landet

Publicerat måndag 13 maj 2013 kl 06.00
"Rättsosäkert system"
(1:41 min)
Möss är de vanligaste försöksdjuren. Foto: Robert F. Bukaty/Scanpix.

Vilka djurförsök som forskare får ägna sig åt beror till stor del på var någonstans i landet som studierna ska utföras. De sju djurförsöksetiska nämnderna gör nämligen helt olika bedömningar om vad djur får utsättas för i vetenskapliga studier. Det här visar en granskning som tidningen Riksdag och departement har gjort och som publiceras idag.

– Problemet är ett rättsäkerhetsproblem, att forskare i Göteborg inte ska bli bedömda strängare, eller tvärtom, komma lindrigare undan än forskare i Stockholm eller Uppsala, det säger professor Mats Sjöqvist är föreståndare för det nationella centret för djurvälfärd vid Sveriges lantbruksuniversitet och sitter med i den nyinrättade centrala djurförsöksetiska nämnden.

De sju försöksdjursetiska nämnderna som finns i Linköping, Uppsala, Göteborg Umeå, Lund och två i Stockholm jobbar självständigt var för sig och går inte efter någon förutbestämd praxis när de bestämmer vilka försök som får utföras. Konsekvensen kan bli att vissa försök får godkänt i en del av landet, men inte i en annan.

Mia Ericson som är docent vid Sahlgrenska akademien i Göteborg fick tillexempel inte godkänt att hålla råttor ensamma i burar under en längre tid i just Göteborg, något som nämnden i Stockholm skulle ha godkänt. I det här fallet handlade det om forskning om att bota alkoholism men det skulle kunna ha gällt vilket forskningsområde som helst. Mycket av forskningen görs i nätverk över hela landet idag och det går att ta genvägar genom att flytta försök som inte får godkänt i en landsände till en annan, Mia Ericson tror dock att det är vanligare att det här får andra konsekvenser.

- Jag tror det är större risk att man inte utför den typen av forskning, säger Mia Ericson.

I januari infördes en central etikprövningsnämnd. Meningen är att forskarna ska kunna överklaga beslut som tas i de regionala råden och att det ska leda till prejudikat som alla måste följa. Mats Sjöqvist som själv sitter med i den centrala nämnden tror att det är en väg att gå även om det kommer ta långt tid innan det får genomslag.

- Jag tycker, minst lika viktigt, det är att få de olika nämnderna att samarbeta säger Mats Sjöqvist.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".