Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sällsynta arter viktiga för ekosystem

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 07.39
FOTO: CYRIL DUVAL

Sällsynta arter, både när det gäller djur och växter, spelar antagligen en viktigare roll för ekosystemen än man tidigare trott. Genom att studera bland annat alpsluttningar har franska forskare kunnat visa att hotade arter som den i Sverige så sällsynta Fjällbruden fyller funktioner som andra växter inte klarar.

Det hör till ovanligheterna att man får syn på en Fjällbrud när man är ute och vandrar i de svenska fjällen, en praktull växt som blommar med hundratals skira, vita blommor i juli-augusti, sprängfyllda med nektar. Fjällbruden är en av de arter som forskarna studerat och pekar ut som ytterst viktig för sitt ekosystem. Hjalmar Croneborg, områdeschef på Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet tycker att studiens resultat är rimliga.

– Fjällbruden är ju ett exempel på en art som väldigt ovanlig i de svenska fjällen, men den kommer in de västliga delarna ibland. Man kan tänka sig att den är en väldigt viktig liten oas av nektartillgång i fjällhedarna i vissa lägen, säger Hjalmar Croneborg på Artdatabanken vid SLU.

De franska forskarna, verksamma vid universitetet i Montpellier, har förutom alpsluttningar också studerat korallrev och regnskog och tagit fasta på just de sällsynta arterna. Det visade sig att arter som platax pinnatus, en fiskart så sällsynt att saknar svenskt namn, såg till att hålla förekomsten av vissa alger på en lagom nivå, och därigenom förhindrade att Stora Barriärrevet utanför Australiens kust växte igen.

– Det kanske är så att sällsynta arter inte är utbytbara, utan faktiskt är unika ur ett ekosystemperspektiv, att de gör saker som inte deras kollegor gör. Och då faller lite av det här resonemanget att de är vikarier för varandra och att det inte gör så mycket om några dör ut för det finns andra som gör samma saker, säger Hjalmar Croneborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".