Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försöksfält i Umeå testar utländsk GMO-växt

Uppdaterat tisdag 4 juni 2013 kl 09.27
Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 06.34
"En slags vetenskaplig byteshandel"
(2:01 min)
Inne i säkerhetsväxthuset i Umeå odlas genförändrad Backtrav. Foto: Michael Borgert

Vid Umeå Plant Science Center ligger det enda försöksfält i Europa där det är tillåtet att odla genförändrad backtrav, den modellväxt som forskare ofta studerar för att förstå hur även andra växter fungerar. I och med att det är så svårt för forskare i andra EU-länder att få liknande tillstånd, har Umeå-forskarna lånat ut sitt försöksfält till sina utländska kollegor. En slags vetenskaplig byteshandel, där de svenska forskarna får ta del av utländska forskningsresultat i utbyte.

- De vet ju att de aldrig skulle få tillåtelse att i de flesta länder att göra ett sådant här försök, säger Stefan Jansson, professor i växters cell- och molekylärbiologi. Och dessutom så vet de att skulle de mot förmodan få tillstånd så är risken väldigt stor att de skulle bli vandaliserade eftersom sådana här försök blir systematiskt vandaliserade i de flesta länder i Europa. Så de skickar hit frön som vi odlar då för att se hur mycket sämre de klarar sig än de som inte är genmodifierade. Och vi har gjort det vid det här laget för kollegor i England, Frankrike, Italien, Schweiz, Tyskland och Finland, säger han.

Det är inte stort, försöksfältet utanför universitetsbyggnaderna i Umeå. Bara omkring tio kvadratmeter. Men här har forskarna alltså fått ett brett tillstånd från Jordbruksverket att för grundforskning odla genförändrad backtrav, där vissa gener släckts ut, så länge man kan visa att det inte finns någon risk för spridning i naturen.

I andra EU-länder har myndigheter mer eller mindre automatiskt nej till liknande försöksfält, berättar Stefan Jansson, medan man i Sverige har gjort en mer grundlig vetenskaplig bedömning, menar han.

Via vanlig postgång skickas alltså ibland fröer från olika länder hit till Umeå, fröer som blir till plantor i säkerhetsväxthuset och som sen sätts ut i försöksfältet, sida vid sida med de svenska forskarnas egna plantor.

Umeåforskarna får inte betalt för att de lånar ut sitt fält, men däremot får de del av de utländska forskargruppernas resultat, och får vara med i vetenskapliga publikationer.

Och det finns idéer om att man skulle kunna starta fler sådana här samarbeten inom EU, berättar Stefan Jansson.

- Jag vet att det varit diskuterat även på EU-nivå att det är en möjlig väg att gå. Att istället för att folk i största allmänhet över Europa få söka sina tillstånd och sen inte få dem, att man istället gjorde ett slags auktoriserade ställen som verkligen följde alla säkerhetsbestämmelser. Då skulle ju någonting sådant här kunna bli av, men det är ingenting som vi har planerat nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".