Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kinas miljökris hotar utvecklingen

Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 06.34
Kinas miljökris
(1:53 min)
1 av 2
Kinesisk kvinna bär ansiktsmask mot smog Foto: © Curt Carnemark / World Bank
2 av 2
Karl Hallding Stockholm Environment Institute

Kina försöker locka tillbaka sina toppforskare från utlandet, till exempel från Sverige. Men en faktor som kan motverka det här är miljöförstöringen som följt i spåren på Kinas snabba ekonomiska utveckling under senare år. De stora utsläppen till luft, vatten och mark är hälsovådliga och välutbildade kineser flyr landet enligt Karl Hallding på Stockholm Environment Institute.

– Kina är i en väldigt svår situation. Miljömässigt är man inne i en pågående mycket allvarlig miljökris. Det här riskerar hela den framtida kinesiska utvecklingen. De människor som kan i Kina idag, de lämnar landet. Även kineser är rädda för att barnen ska växa upp och få dålig hälsa och det får man idag om man bor i Kina, säger på miljöforskningsinstitutet Stockholm Environment Institute.

I en rapport till fredsforskningsinstitutet Sipri pekar kinaforskaren Karl Hallding på flera allvarliga miljöproblem som bristen på rent vatten i norra Kina, extrema halter av hälsofarliga luftföroreningar i städerna och torka och översvämningskatastrofer som förvärras av klimatförändringar. Dessutom har antalet missbildningar hos spädbarn de senaste 15 åren nära fördubblats. Det handlar om till exempel skador på hjärna och ryggmärg som kan kopplas till de tungmetaller som industri och kolkraft släpper ut.

28-åriga Li i Peking, som väntar sitt första barn säger att hon har många bekanta som flyttat ifrån Kina på grund av föroreningarna. Och kanske kommer hon i framtiden att göra samma sak.
– Mina bekanta har flyttat till USA, Holland, Nya Zeeland, Australien och flera andra länder på grund av föroreningarna, säger Li, som inte vill uppge sitt efternamn.

Karl Hallding konstaterar att Kina under senare år har haft en mycket ambitiöst program för att minska energi- och vattenanvändning och utsläppen från industrin. Landet är ledande när det gäller förnybara energikällor som sol- och vindkraft, men de våldsamma energi- och råvarubehoven när 1,3 miljarder människor vill ha en levnadsstandard som i väst, måste ändå till största delen mättas med kolkraft. Miljösatsningarna räcker helt enkelt inte till.

– Jag tror att det här är mycket allvarligt. När man tänker stora globala företag som tidigare har lagt sina utvecklingsavdelningar i Kina så tror jag inte de kommer att göra det i framtiden för det kommer att vara väldigt svårt att rekrytera personal till dem. Folk vill inte bo i den typen av miljöer, enligt Karl Hallding som leder forskningsprogrammet "Rethinking development" på Stockholm Environment Institute.

Referenser:
Weihua, Li et al, Environment and Reproductive Health in China: Challenges and Opportunities, Environ Health Perspect. 2012 May; 120(5): a184-a185.

Yinping Zhang et al, Reducing Health Risks from Indoor Exposures in Rapidly Developing Urban China, ehp Health Consequences, Online 10 May 2013

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".