Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatförändringar orsakar jordskred

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 06.34
Dödliga jordskred
(1:53 min)

I Uganda är klimatförändringar en av huvudorsakerna till den ökning i antalet jordskred som skett sedan 1990-talet. Det menar forskare som arbetar i regionen för att hjälpa befolkningen hantera de nya tuffare villkoren.

Sedan 1990-talet och framåt har antalet jordskred här ökat kraftigt, berättar den ugandiska bergsforskaren Bob Nakileza, som tagit med oss till byn Mataya på sydöstra sidan av det massiva bergsområdet Mount Elgon, på gränsen mellan Uganda och Kenya. Bara någon kilometer härifrån inträffade så sent som förra sommaren ett mycket kraftigt jordskred som totalförstörde tre byar och kostade 35 människoliv.

Och den här typen av katastrofer blir inte bara vanligare i regionen - dom blir också allt dödligare. Bara dom senaste fyra åren har omkring 400 människor dött av jordskred i det här området, att jämföra med 200 dom senaste åttio åren. Utöver det förstör också den ökade jorderosionen dricksvattnet, och utarmar den odlingsbara jorden.

Problemen är långt ifrån unika för Mount Elgon, de är desamma i princip i alla bergiga delar av Östafrika. Och förklaringen till den kraftigt ökade markförstöringen här är enligt forskarna framför allt två saker. Det ena är den befolkningsexplosion som skett, med följden att bönder röjer skog från mycket branta sluttningar för att odla mat. Och det andra är dom klimatförändringar som skett här, berättar lundaforskaren Petter Pilesjö.

– Vad vi kan bevisa är att vi har en större variabilitet i nederbörden. Att det regnar kraftigare när det regnar och att regnet kommer mer oregelbundet än vad det gjorde förr i tiden. Och då ökar risken, när vi har större arealer som är uppodlade, att vi har en massa bar jord, det regnar, jorden blir mättad, det gör att det rinner en massa vatten ovanpå jorden, och då sätts den här markförstöringen och jorderosionen igång. Så på det sättet kan man säga att klimatförändringar är en utlösande faktor för markförstöringsproblematiken i detta området.

Referens: CLIMATE CHANGE; UGANDA NATIONAL ADAPTATION PROGRAMME ACTION PLAN [NAPA], 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".