Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kaffe hotat av klimatförändringar

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 06.30
Flyttar odlingarna högre upp i bergen
(1:40 min)

Den vanligaste kaffesorten, Arabica, hotas om temperaturen på grund av klimatförändringarna stiger i de områden där den växer vilt, i bergsområden i Etiopien. Men det finns nu särskilt skyddade områden där kaffebönorna kanske kan bevaras, trots klimatförändringarna, men frågan är om det räcker?

Botanikern Aaron Davies som jobbar på Kew Gardens i London har studerat hotet mot arabican.

– Om temperaturen är över 25-28 grader kommer kaffet smaka illa, om det stiger till över 30-32 grader kommer kaffeplantorna att dö, säger Aaron Davies som tillsammans med andra forskare har studerat hur arabican kan komma att påverkas av stigande temperaturer.

Ungefär 60% av allt kaffe som dricks i världen är arabica, de växer vilt i de lite svalare höglänta områdena i Etiopien där temperaturen oftast håller sig kring, eller strax under 20 grader. Även om arabica kaffe odlas på många andra platser i världen så är det från Etiopien den härstammar och det är också där det största genetiska materialet finns. Det kan vara speciellt viktigt om de kaffebuskar som odlas i andra delar av världen drabbas av sjukdomar och man måste ta fram andra sorter.

Men arabican hotas inte bara av klimatförändringar, Etiopiens stora befolkningsökning gör att människor där i allt snabbare takt naggar på de naturområden där den växer. För att möta hotet har särskilt skyddade områden inrättats, och förutom att de syftar till att förhindra att marken exploateras ligger de också på sådana platser där klimatförändringarna förhoppningsvis inte slår lika hårt, lite högre upp i bergen. Men forskaren Kristoffer Hylander vid institutionen för ekologi och botanik vid Stockholms universitet som har studerat skogsavverkning i Etiopien är tveksam till om det finns resurser för att skydda områdena där kaffet växer vilt tillräckligt väl. Det här för att just de områdena också är attraktiva för jordbruk.

- På det sättet har långsamt skogen minskat och jordbruket expanderat, säger Kristoffer Hylander.

Hör mer i Vetandets värld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".