Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östersjöns vanligaste val kartläggs

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 06.30
Östersjöns vanligaste val kartläggs
(1:54 min)
Tumlare i Östersjön. Foto: Anna Roos/Naturhistoriska riksmuseet

Tumlaren, östersjöns enda regelbundet förekommande valart, är starkt hotad. Samtidigt är kunskapen om arten liten. För att råda bot på det har forskare under två år låtit 300 undervattensmikrofoner lyssna efter tumlare på Östersjöns botten i ett unikt stort projekt. Cinthia Ljungqvist är nationell projektledare i Sverige och hon berättar om resultaten de fått fram hittills.

– Jag tror faktiskt att vi har haft tumlare i alla länder hittills. Inte många, och de avtar ju längre norrut och östert du kommer i Östersjön.

Genom studier som baserar sig på observationer har man tidigare uppskattat antalet tumlare i Östersjön till några hundra individer. Förr var tumlaren betydligt vanligare, ända uppe i Bottenviken fanns den.

Tumlare är släktingar till delfinen men med trubbigare nos. Precis som till exempel delfiner och fladdermöss navigerar den med hjälp av ljud. De högfrekventa ljuden får studsa mot terrängen och byten. Och så får den uppfattning om avstånd.

Antalet tumlare minskade drastiskt under den första halvan av 1900-talet. Det antas bero på jakt och hårda isvintrar. Men trots att tumlaren fredats så har den svårt att återhämta sig.

I Östersjön räknas den som akut hotad. Men forskarna vet inte vilka miljöproblem som påverkar tumlarna mest. För att få reda på mer om tumlaren utnyttjar nu forskarna nu ljuden som tumlarna gör.

I projektet SAMBAH har alla länder runt Östersjön placerat ut 300 detektorer för att spela in tumlarens karaktäristiska undervattensljud. Cinthia Ljungqvist hoppas att dataunderlaget ska ge svaren som behövs för att hitta lösningar som gör att tumlaren i Östersjön kan överleva.

– Efter att vi har kartlagt allting kommer vi att kunna se var vi har hittat tumlare. Dels kommer vi att få en bra uppskattning av hur många tumlare som finns kvar i Östersjön. Och så kommer vi att kunna lägga på ett filter med låt säga båttrafiken, och så kommer vi att kunna se om tumlare förekommer där det finns båttrafik, säger Cinthia Ljungqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".