Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fornminnen skadas ofta vid skogsarbete

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 08.47

Skogsarbete på platser där det finns arkeologiska fornlämningar leder ofta till skador på fornlämningarna. En inventering som gjorts av skogsstyrelsen och riksantikvarieämbetet visar att fornlämningar skadades i nästan vartannat fall när skog nyplanterades eller avverkades.

– Det är gravar från förhistorisk tid, odlingsområden, lämningar efter järnframställning, lämningar efter jakt, fångstgropar i Norrland, det är boplatser från stenåldern, säger Peter Norman, utredare på Riksantikvarieämbetet.

Vanligast är att fornlämnignarna skadas i samband med markberedning - till exempel när skog nyplanteras eller när den avverkas. I många fall sker skadorna trots att fornlämningar märkts ut och att markägaren informerats.

En förklaring till att skador är så vanligt kan enligt Peter Norman vara att det är flera myndigheter inblandade och att informationen ofta går genom flera led - vilket kan göra att den till slut inte når fram till skogsarbetarna. Peter Norman säger att skogsnäringen måste bli bättre på att skydda fornlämningar.

– Det är helt oacceptabelt att kulturlämningar reduceras på det här sättet. Skogsnäringen måste vidta kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med det här problemet, säger Peter Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".