Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn och unga träffar flest människor

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 07.50

Barn och unga, och lärare och vårdpersonal hör till dem som träffar flest andra människor under en vanlig dag och dem bör man därför särskilt rikta in sig på för att stoppa utbrott av influensa och andra smittsamma sjukdomar, det konstaterar brittiska forskare som har undersökt hur många och långa fysiska kontakter människor har under en vanlig dag.

En lärare träffade i snitt 62 olika människor under en vanlig dag, medan en pensionär bara träffade 19 personer. Och träffa i det här fallet det var att prata med någon på ett avstånd kortare än 2 meter. 

Men när det gäller hur stor risk det är för att sjukdomar som influensa ska spridas så menar de brittiska forskarna att ett ännu viktigare mått än antal personer man träffar, är hur mycket tid man tillbringar med andra. Och här var det barnen som tog täten, med ett dagligt snitt på nära 48 kontakttimmar, att de lyckades komma upp i så många timmar på en dag beror på att de kunde vara i kontakt med många andra barn samtidigt, ofta rent fysisk kontakt förresten. 

Höga siffror bland vuxna med över trettio kontakttimmar fick folk i serviceyrken och inom vården och så lärare. Minst timmar i kontakt med andra hade arbetslösa och pensionärer, men också forskare låg lågt.  

Överlag fann studien att antalet kontakttimmar minskade med åldern, fast med en viss extra uppgång runt 40, vilket möjligen kan kopplas till föräldraskap och kontakter som har med dagis och skola att göra, eller till mycket arbete. 

Den här studien uppges vara den största hittills i sitt slag, och enligt författarna är resultaten kanske inte helt överraskande men värdefulla för att förutsäga hur till exempel en pandemisk influensa kan sprida sig i samhället och för att veta vilka grupper man kan fokusera på för att dämpa smittspridningen. 

Enligt ett par forskare som Vetenskapsradion varit i kontakt med så bör det inte vara alltför stor skillnad mellan Storbritannien och Sverige på det här området. 

Det var drygt 5000 britter som deltog i den här undersökningen via en enkät.

 (Referens: Danon L, Read JM, House TA

Vernon MC, Keeling MJ. 2013 Social encounter

networks: characterizing Great Britain. Proc R

Soc B 20131037.

http://dx.doi.org/10.1098/rspb.2013.1037

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".