Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Den kastande människan

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 06.30
Hjärnans utveckling viktig
(0:33 min)

I Nature publiceras idag en studie där kaströrelsen hos basebollspelare och schimpanser studerats och den visar att människans skulderparti gjorde det möjligt för oss att börja kasta mer och mer effektivt för omkring två miljoner år sedan.

Förmågan att med kraft kasta saker som till exempel stenar och spjut var ett viktigt steg i människans evolution. Redan Charles Darwin observerade att människan har en unik förmåga att kasta, som vi använder än i dag.

Släktingen schimpansen kastar också, men har inte samma förmåga att vrida överkroppen och det verkar vara en av anledningarna till att den inte får samma kraft i kastet. Lars Werdelin, professor i paleontologi vid Naturhistoriska riksmuseet, säger att studien är en grundlig genomgång av människans biomekanik som gör det möjligt att kasta och att gripa saker. Han säger att tidpunkten för den här utvecklingen också passar ihop med den period då vi började äta mer kött, men menar också att det saknas bitar i studien; om hur hjärnan måste ha utvecklats så att vi också blev duktiga på att sikta.

– Man har missat en väsentlig komponent i det här. Det är ju en sak att kunna kasta ett spjut eller en boll en kortare eller längre sträcka, det är något som vi alla har fått göra någon tillfälle mer eller mindre bra. Det är en anna sak att kunna träffa någonting när man kastar ett föremål. Och det är i första hand en neurobiologisk fråga, alltså det har inte bara hänt saker i skuldran, armbågsleden, senor och muskler kopplade till det, utan också i hjärnan som gör det möjligt för oss att ha den här koordinationen mellan öga och hand, säger Lars Werdelin.

I studien påpekas också att kunskapen kan vara användbar för att förhindra skador hos idrottare som kastar. När de använder den kraftfulla mekanismen upprepade gånger, förmodligen intensivare än den kastande förtidsmänniskan, så slits kroppen hårt.

Referens: Roach et al. Elastic energy storage in the shoulder and the evolution of high-speed throwing in Homo. Nature 27 juni 2013. doi:10.1038/nature12267

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".