Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljusets kvantskruvning ger ökad bandbredd

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 06.04
Bara tekniken som sätter gränser
(0:17 min)
En tänkt bild av hur skruvat ljus ger större bandbredd. Foto: David Steinvurzel

Allt större informationsflöde i våra internetkablar gör att det ibland kan vara trångt om utrymme. Nu har amerikanska forskare lyckats få mycket större bandbredd i en fiberoptisk kabel genom att utnyttja en kvantmekanisk egenskap hos ljusvågor, nämligen att de är skruvade.

Att ljuset är skruvat går att använda för att skicka information på liknande sätt som vi gör i dag med ljus, men tack vare att den här kvantmekaniska skruvningen kan ha olika rotationstillstånd går det att skicka mycket mer data på samma gång.

I det här försöket har de lyckats skicka 4 gånger mer data än med vanlig teknik, hela 1,6 Terabit i sekunden, i en kilometerlång fiberoptisk kabel.

En som håller på med liknande försök är fysikern Bo Thidé. Han håller vanligen till på Uppsala universitet, men är nu gästprofessor på universitetet i Italienska Padova.

När det gäller vilka möjligheter de här olika rotationstillstånden ger för hur mycket man skulle kunna öka kapaciteten, då finns det enligt Bo Thidé egentligen inga begränsningar alls hos ljuset, det är bara vår teknik som sätter gränserna.

– Det finns hur många som helst av de här rotationstillstånden och det blir oändligt mycket mer data. Det är nästan så man inte tror det är sant, men naturlagarna sätter inga gränser, det är mera pengar och ingenjörskonst som sätter gränser, säger Bo Thidé.

Referens:
Bozinovic N. et al, Terabit-Scale Orbital Angular Momentum Mode Division Multiplexing in Fibers, SCIENCE VOL 340 28 JUNE 2013, doi: 10.1126/science.1237861

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".