Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige efter med riskstrategi för nanomaterial

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 16.38
"Vi är på efterkälken"
(1:37 min)
Nanopartiklar av kisel sedda genom elektronmikroskop. Foto: Wikipedia

Sverige är sent ute med en nationell strategi för nanomaterial. Flera europeiska länder ligger enligt regeringens särskilde utredare Ethel Forsberg före. Den sista september ska hennes utredning om en nationell handlingsplan för säker användning och hantering av nanomaterial stå färdig.

Nanomaterial, som består av extremt små partiklar som bara är några miljondels millimeter i diameter finns redan i många konsumentprodukter. Det handlar om elektronik och olika ytbeläggningar, men också om kosmetika, hudkrämer och till och med tillsatser i livsmedel. Nanomaterialens unika egenskaper beror på att de små partiklarna ger en extremt stor yta i förhållande till mängden ämne, därför är dessa ämnen bland annat betydligt mer kemiskt aktiva än andra. Men det här innebär också att de medicinska och miljömässiga riskerna kan se helt annorlunda ut än för traditionella kemikalier.

Bland annat kan de små partiklarna tränga in i och potentiellt skada kroppens celler. Ethel Forsberg menar att såväl kunskap som lagstiftning släpar efter när det gäller att reglera användningen.

– I och med möjligheterna med nanomaterial så satsas det rejält mycket på teknikutvecklingen, så därför har den hunnit mycket längre än vad riskhanteringen har hunnit. Därför är vi på efterkälken, säger Ethel Forsberg.

Utredningen, som är beställd av miljödepartementet, kommer enligt Ethel Forsberg att lägga förslag inom tre områden: Hur kunskapsluckorna om nanomaterialens risker ska fyllas, vilka ändringar som behövs i regelverket, samt hur man ska kunna skapa en mötesplats för informationsutbyte mellan olika intressenter inom näringsliv, universitet och allmänhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".