Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärnträning till hjälp mot ADHD

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 06.30
Neurofeedback prövas i Sverige för ADHD
(1:46 min)
Fördelningen av Hannas hjärnvågor. Dataprogrammet med Harry Potter i bakgrunden. Foto: Hanna Westerlund.

Hjärnträning förknippas ofta med minnesövningar, lösa sudoku eller korsord. Men det finns även sätt att träna hjärnan fysiskt. Det kallas neurofeedback och är en metod som används utomlands. I Sverige är neurofeedback ganska okänt, men psykologiforskaren Seija Sirviö vid Karolinska Institutet, kommer nu att inleda en studie om hur metoden skulle kunna hjälpa barn med ADHD.

Neurofeedback är ett sätt att få hjärnan att producera mer av en viss typ av hjärnvågor, eller EEG, som gör att man håller koncentrationen bättre.

– Vi vet ju att hjärnan, den söker hela tiden efter utmaningar. Den räknar ut det som fungerar bättre, och det som fungerar sämre, säger Seija Sirviö.

Återkopplingen, eller belöningen som datorn ger, ska alltså uppmuntra hjärnan till att producera hjärnvågor på den frekvens där man kan hålla fokus bäst. Belöningen kan exempelvis handla om att man vid fokuserade tankar får höra ett knäppande ljud, att se en pacman-liknande figur på en datorskärm äta en boll eller att bilden på den film man tittar på blir skarpare.

I den studie som Seija Sirviö just har påbörjat kommer barn och ungdomar med ADHD intensivtränas varje dag i fem veckor med två olika typer av neurofeedback, och resultaten i respektive grupp ska jämföras med barn som får göra en annan typ av hjärnträning och en kontrollgrupp.

Neurofeedback erbjuds redan av sjukvården i bland annat USA, Tyskland och Norge. Men i Sverige anser forskare att det vetenskapliga stödet är för svagt för att man ska kunna använda metoden som behandling mot ADHD.

Seija Sirviö hoppas att hennes studie ska kunna ge stöd för att behandlingen har effekt. En möjlig fördel jämfört med läkemedel är att de kända biverkningarna med neurofeedback är få.

Reporter: Hanna Westerlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".