Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Amerikas ursprungliga hundar väl bevarade

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 06.00
"Uppblandningen har varit mycket liten"
(1:39 min)
Forskarna fann en tusenårig länk mellan dagens Chihuahua och arkeologiska fynd av Mexikanska hundben. Även andra inhemska amerikanska raser så som Peruansk nakenhund och Alaskan Malamute visade sig vara väl bevarade och hade endast mycket liten uppblandning av Europeiska hundar. Foto: AP PhotoFrank Franklin II /Scanpix

Man har tidigare trott att de amerikanska ursprungshundarna, de som levde med indianerna och inuiterna, blivit utblandade och utkonkurrerade av europeiska hundar i och med Columbus upptäckt av Amerika. Men nu har svenska forskare från KTH och SciLife lab i Stockholm sett att mycket av det ursprungliga finns kvar.

Peter Savolainen är docent i evolutionär genetik, och ansvarig för studien.

- Uppblandningen med Europeiska hundar har varit väldigt liten. Så vi kan alltså säga att de här amerikanska hundarna, de är en i princip oförstörd del av den ursprungliga indianska kulturen.

Peter Savoliainen och hans forskargrupp har jämfört arvsmassan hos peruanska, mexikanska och nordamerikanska rashundar med europeiska och asiatiska. Man kunde då se att de amerikanska hundarna hade mycket liten inblandning av europeiskt blod, och alltså var närmre hundar från Asien, den del av världen som alla hundar härstammar ifrån.

Men förutom rashundarna var man också nyfiken på de hundar som lever fritt i North och South Carolina. De liknar nämligen asiatiska hundar.

- De ser inte ut ut som några bortsprungna schäfrar eller pudlar. En del har därför hävdat att de här är ursprungliga indianska hundar, men de flesta har nog trott att det var rena tokerier. Så när vi analyserade de här hundarna trodde vi att vi skulle visa att de var européer, men det vi ser nu är att de verkligen har, i alla fall till viss del, ett ursprung i den indianska hundpopulationen.

Man kunde också bevisa ett minst tusenårigt mexikanskt ursprung för den ras som idag är en av sveriges populäraste.

- Vi hittade en unik DNA-typ i dagens chihuahua, som bara finns förövrigt i arkeologiska prover från Mexiko. Så det visar en direkt länk i tid från tusen år tillbaka i tiden, från mexikanska hundar för tusen år sedan, till dagens mexikanska chihuahuor.

Troligen kommer resultaten av den här studien leda till en högre bevarandestatus för både de inhemska amerikanska raserna och de fritt levande hundarna i Carolina, säger Peter Savolainen.

- Ja det tror jag. I vissa fall kommer det att öka förståelsen för värdet av att bevara dem. Så som jag ser det är det av kulturellt värde att bevara de här populationerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".