Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskningsgenombrott kan hjälpa många sjuka

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 06.00
"Forskarnas heliga gral"
(1:41 min)
Forskare har genom att studera möss hittat ett sätt att få kroppen att nyproducera mitokondrier, kroppens kraftverk. Man hoppas att genombrottet ska leda till bättre mediciner för många av våra vanligaste folksjukdomar. Foto: Robert F. Bukaty

Amerikanska forskare har hittat ett nytt sätt att angripa så skilda sjukdomar som Parkinsons, hjärtsvikt, KOL och åldersdiabetes, en upptäckt som kan få stor betydelse. Det man upptäckt är ett sätt att få kroppen att nybilda mitokondrier, den del av cellen som styr ämnesomsättning och energi.

Gemensamt för de här sjukdomarna är nämligen en nedsatt funktion i just mitokondrierna. Och det här är nånting forskarna har försökt lösa länge, säger Stefan Branth, forskare vid Uppsala universitet.

- Det är som forskarnas heliga gral inom ämnesomsättningen, att på något vis kunna påverka mitokondrierna. Mitokondrierna är som livets källa, det är de som bildar all energi och de styr i princip därför alla mekanismer i kroppen.

Inom läkemedelsindustrin och för forskare har en lösning på dålig mitokondriefunktion länge varit ett eftertraktat mål, och nu kan man alltså vara en bit på väg, tror Stefan Branth. Det är forskare vid Scripps Research institute i Florida som lyckats ta fram ett preparat som hos möss med just nedsatt mitokondriefunktion lyckats öka antalet mitokondrier. Mössen blev snabbare och uthålligare, ökade sin muskelmassa och gick ner i vikt.

- Hos de som har nedsatt mitokondriefunktion kan man ju hoppas att det här kan vara någonting man kan använda. Det vore ju fantastiskt, säger Stefan Brandt.

Än så länge sker forskningen och testerna på möss, och det dröjer förmodligen många år innan preparatet kommer ut på våra hyllor i apoteken. Men potentiellt skulle det kunna hjälpa många människor, säger Stefan Branth. Men han höjer också ett varnandes finger. Ett sånt här preparat kan vara farligt, i fel händer.

- Ja definitivt finns det en stor risk att det här kan användas och missbrukas av både idrottare och människor som vill gå ner i vikt på ett så kallat enkelt sätt. Man vet bland annat att om man artificiellt ökar ämnesomsättningen så åldras man snabbare. Och det är naturligtvis inget bra. Organen tar stryk, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".