Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya metoder underlättar artbestämning

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 06.00
"En enorm tillgång i naturvårdsarbetet"
(1:34 min)
Grodan Eleutherodactylus Juanariveroi är en av de arter man följt genom den nya inspelnings- och artbestämningsverktyget. Foto: CoquiPR.com

Att kartlägga alla tusentals arter som finns i tropiska ekosystem, hur stora populationerna är och var dom finns, är ingen lätt uppgift. Att sända ut forskare i djungeln är dyrt, och det är omöjligt att vara på flera ställen samtidigt, eller vara på plats 24 timmar om dygnet. Men nu kan ett nytt datorprogram, kopplat till automatiska ljudinspelningsstationer, göra artbestämning och naturvård både enklare och billigare.

Göran Nilson, professor i zoologi vid Göteborgs universitet, är mycket positiv.

- Fantastiskt spännande. Det spar ju oerhört mycket energi och tid, och ökar ju möjligheterna enormt för att klarlägga hur olika regioner ser ut artmässigt.

Att spela in ljud för artbestämning är egentligen inget nytt, det har man gjort länge. Det nya är sättet att analysera ljuden på. Forskare i Puerto Rico har utvecklat ett datorprogram som gör att ljudet från de automatiserade ljudinspelningsstationerna ute i djungeln, blixtsnabbt artbestäms, innan de skickas vidare till en webbsida tillgänglig för både forskare och allmänhet.

På så sätt kan man nu övervaka tusentals olika arter av tropiska apor, fåglar, insekter och grodor, i realtid.

Förutom att få en ögonblicksbild över ekosystemet kan forskarna nu också lättare se förändringar över tid. Bland annat har man följt en liten, akut hotad grodart, som exklusivt finns i Puerto Ricos djungler. Man kunde se att efter fyra års nedgång ökade antalet ljudinspelningar återigen det femte året, vilket tyder på att arten återhämtat sig en aning.

- Genom att få en ljudprofil av en plats vid ett tillfälle kan man ju jämföra den ljudprofilen längre fram i tiden, efter ett antal dagar, ett antal år eller efter väldigt lång tid, för att se om det sker förändringar. Och det här är ju en en enorm tillgång i naturvårsdsarbete, där man studerar huruvida miljöer förändras på något sätt, säger Göran Nilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".