Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Higgspartikelns förutsägare på Sverigebesök

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 06.30
Längre intervju med Higgs och Englert
(15 min)
Tre fysiker i fokus. Från vänster François Englert, Rolf-Dieter Heuer, DG för CERN och Peter Higgs. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Två framstående fysiker är i Sverige i dagarna, två som ofta tippas få Nobelpris tillsammans och som är mer aktuella i år när deras teorier bekräftats i experiment. Peter Higgs, han som gett namn åt Higgspartikeln, och Francois Englert, som jobbade med samma frågor som Higgs när det begav sig på 60-talet är just nu på en konferens i Stockholm.

– Vi har aldrig arbetat tillsammans, säger Peter Higgs och Francois Engler i kör.

Det visar sig att det här är ett av få tillfällen då de setts, den artige britten och den jovialiske belgaren, fast de satt på var sin sida om Engelska kanalen och löste samma fysikgåta på 1960-talet. Båda kom med samma tänkbara förklaring på hur det kommer sig att de flesta partiklar har mass. Båda förutsa att det skulle finnas en partikel som vi nu kallar Higgspartikeln.

Higgs och Englert träffades första gången den 4 juli förra året, när det tillkännagjordes vid partikelfysiklaboratoriet Cern i Geneve att man i acceleratorn LHC lyckats få fram en partikel som borde vara den sedan 1960-talet eftersökta Higgspartikeln, och jag får verkligen en känsla av att de funnit varann.

– Har man gjort så näraliggande arbete som vi så är det lätt att kommunicera, säger Peter Higgs.

Men de kan bli konkurrenter om 2013 års Nobelpris. Om det ska ges för Higgspartikeln, vilket inte är otroligt, får Nobelkommitten mycket att tänka på. Vem var först med det viktigaste i teorin, på 1960-talet? Ska man ge pris också till dem som gjorde experimenten som bekräftade att partikeln finns, och i så fall till vilka i de jättegrupper som gjort det arbetet?

Hur ska Nobelkommittén göra?

– Jag är glad att du ställer frågan till honom och inte till mig, säger Englert.

Francois Englert slår ifrån sig frågan och Peter Higgs konstaterar att svårast för dem blir inte att hitta rätt teoretiker utan att att välja ut pristagare bland dem som gjort experimenten, för de är så många.

– Allt jag kan säga är att Nobelkommittén har ett mycket större problem när det gäller den experimentella biten än med teoretikerna, eftersom de är så många som har bidragit till experimenten, säger Peter Higgs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".