Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekologisk odling verkar göra störst nytta för pollinerande insekter i monotont landskap

Publicerat tisdag 8 oktober 2013 kl 08.13
Georg Andersson
(1:52 min)
Georg Andersson med opollinerat äpple. Foto Olof Peterson

Ekologisk odling kan bevara variationen av insekter på stora vidsträckta jordbruksmarker, vilket är viktigt för att många växter ska kunna pollineras. Det menar forskare från Lunds universitet i en ny studie. Men på gårdarna som låg i en varierad miljö, var skillnaden mellan ekologisk och konventionell odling liten.

– Som man ser på äpplet som jag har delat. Så får man fram kärnhuset. Det har blivit ett äpple men inga kärnor. Så här misslyckades pollineringen lite, säger Georg Andersson som är doktor i miljövetenskap och en av forskarna bakom studien.

Ett varierat insektssamhälle, med flera olika typer av till exempel bin och blomflugor är viktigt för att behålla en fungerande växtlighet. Att pollinerande insekter försvinner räknas som ett hot mot jordens framtida matproduktion.

För att undersöka vad som avgör om ett jordbrukslandskap har ett variationsrikt insektssamhälle har Georg Andersson studerat 30 Skånska gårdar med olika varierande växtlighet. Det var både konventionella gårdar som använder bekämpningsmedel och ekologiska, som inte gör det.

Enligt studien hade det liten betydelse för insekterna om gården var ekologisk eller inte, så länge miljön var varierande.

Men i takt med att landskapet blev allt mer enhetligt blev också skillnaden allt större. Även om antalet arter minskade kunde de ekologiska odlingarna behålla ett mer variationsrikt samhälle av pollinerande insekter.

Det finns flera möjliga orsaker till det.

– Till exempel att man inte sprutar mot varken insekter eller ogräs. Det finn kvar en del blommor i kantzoner som inte påverkas av bekämpningsmedel, säger Georg Andersson.

Enligt studien är det alltså, i alla fall i Skåne, på de variationslösa, stora och intensiva jordbruken som ekologisk odling gör mest nytta för insektssamhället. Men enligt jordbruksverket är det just dessa gårdar som ofta ratar ekologisk odling. Istället är det gårdarna som redan ligger i de variationsrika landskapen som väljer att odla ekologiskt, trots att skillnaden för insekterna ser ut att vara mindre där.

Studien publiceras i tidskriften Basic and Applied ecology.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".