Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Smartare odling kan mätta miljarder fler

Publicerat fredag 18 juli 2014 kl 06.00
Effektivare sätt få mat på bordet
(1:40 min)
Åtgärder för att förbättra bevattningssystemet i risproducerande länder kan öka tillgång på mat och minska miljöpåverkan. Foto: TT

Trots att världens befolkning väntas öka stort, finns goda möjligheter att klara av den framtida matförsörjningen på ett hållbart sätt. Forskare menar att rätt åtgärder kan föda ytterligare tre miljarder människor på jorden.

Det går att klara framtidens livsmedelsförsörjning, men då måste man lägga resurserna på rätt saker i rätt delar av världen. Det är slutsatsen i en stor studie som publiceras i tidskriften Science.

– Det är vissa delar av världenoch vissa sorts grödor det handlar om för att på det mest effektiva sättet få mat på bordet åt fler människor, utan att miljön tar stryk, säger forskaren Paul West vid University of Minnesota.

Att odla ris och vete kräver till exempel mycket vatten. Kan man förbättra bevattningssystemet i stora produktionsländer som Indien och Kina, skulle belastningen på miljön minska samtidigt som odlingen förbättras.

I studien pekar forskarna ut flera liknande exempel.

– Att inte kasta så mycket mat i länder som USA är ytterligare ett.

Enligt forskarnas beräkningar skulle tre miljarder fler människor än idag kunna äta sig mätta.

Johan Kuylenstierna är vd för det oberoende forskningsinstitutet Stockholm Environment Institute, som jobbar med miljö- och utvecklingsfrågor.

Även om det är välkända problem som tas upp, tror han att studien kan få stor betydelse för diskussionen kring världens matförsörjning.

– Man ska inte underskatta det faktum att vi har här en tung vetenskaplig tidskrift som lyfter den här problematiken och som sätter tydliga siffror på det.

Studien kommer inte med några konkreta förslag på hur problemen kan lösas i de olika delarna av världen, men det gör inte så mycket menar Johan Kuylenstierna.

– Därför att det är ändå någonting som man måste översätta på nationell och lokal nivå, eller i vissa fall på regional nivå.

Referens: Paul C. West et al. Leverage points for improving global food security and the environment. Science 18 juli 2014. DOI: 10.1126/science.1246067.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".