Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utsatt bostadsområde ökar inte risken för psykisk sjukdom

Publicerat måndag 4 augusti 2014 kl 06.00
Syskon i olika områden jämfördes
(1:48 min)
Psykisk ohälsa är vanligare i utsatta områden, men det är inte säkert att miljön orsakar psykisk ohälsa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En ny omfattande studie från forskare vid Karolinska institutet pekar på att risken för att utveckla psykisk sjukdom inte ökar av att bo i ett utsatt bostadsområde. Gener spelar större roll.

Flera tidigare studier har hävdat att personer som bor i ett utsatt bostadsområde löper större risk att få psykisk sjukdom jämfört med dem som lever i mer välmående områden. Men en ny omfattande studie från forskare vid Karolinska Institutet menar att gener är viktigare än miljö.

I studien som publicerades i Schizophrenia Bulletin har forskarna tagit fram dataunderlag för två och en halv miljoner svenskar. I den har man jämfört personer i utsatta bostadsområden med syskon som vuxit upp under bättre förhållanden. Och när de studerade syskonparen närmare kunde de inte se att ett utsatt bostadsområde medförde någon större risk.

Med ett socialt utsatt område avses områden med en hög andel socialbidragstagare, brottslighet och arbetslöshet.

Amir Sariaslan, en av huvudförfattarna till studien, menar att svårigheter med att etablera sig på arbetsmarknaden skulle kunna vara en förklaring till att personer med psykiska diagnoser är överrepresenterade i socialt utsatta områden.

– Vi har begränsade resurser att fokusera på att minska den psykiska ohälsan och då är det väldigt viktigt att förstå vad som orsakar den psykiatriska ohälsan för att se hur vi ska kunna förebygga det.

Dana March, epidemiolog vid Columbia University, tycker att den svenska studien är välgjord, men säger att den inte kan slå fast att gener är viktigare än miljö. Och hon vill se studier som undersöker hur bostadsområde och familjeomständigheter samverkar för att skapa psykisk sjukdom.

– Det som fortsätter vara en slags svart låda inom epidemiologin är hur bostadsområde och familjefaktorer samverkar för att skapa psykisk sjukdom.

Referens: Does Population Density and Neighborhood Deprivation Predict Schizophrenia? A Nationwide Swedish Family-Based Study of 2.4 Million Individuals. DOI:10.1093/schbul/sbu105

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".