Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
IPCC

Slutrapport ger en bild av klimatförändringarna

Publicerat fredag 31 oktober 2014 kl 06.00
Bredare beskrivning av effekter
(1:40 min)
Delegater har i veckan samlats för att fila på en sammanfattande slutversion av IPCC-rapporterna. Foto: Jens Dresling/TT

På söndag kommer FN:s klimatpanel, IPCC, att presentera en slutgiltig sammanfattning av de tre ingående rapportdelarna om jordens klimat. Tanken är ge en lättbegriplig bild av klimatförändringarna, men in i det sista är det osäkert vad den till slut kommer att innehålla.

Under den senaste veckan har medlemmarna i klimatpanelen jobbat med att göra klart sammanfattningen under ett möte i Köpenhamn.

– Det är ju många synpunkter från olika länders delegationer. Och det gäller att sy ihop det hela till en text som fungerar för alla olika länder, berättar Lars Bärring från SMHI som är i Köpenhamn som representant för Sverige.

Exakt vilket innehåll som diskuteras just nu kan Lars Bärring inte säga i sin roll som representant för Sverige. Men meningen är att sammanfattningen ska ge en mer lättbegriplig bild än tidigare av vad forskningen säger om klimatförändringarna. Detta för att kunna användas av makthavare som en utgångspunkt för att fatta beslut kring klimatfrågan.

Det betyder också att IPCC inte kommer att presentera några nya slutsatser.

Eftersom det handlar om att koka ner flera tusen sidor till bara några få, lätt räknade pappersark, blir det desto viktigare vad som till slut kommer med i sammanfattningen.

För det kan tolkas som att de bitarna är viktigare än det som inte har lyfts fram lika mycket.

Det säger Mathias Friman från Centrum för klimatpolitisk forskning i Linköping. Han har varit på det pågående mötet i Köpenhamn. Han berättar att vissa länder till exempel blev arga över att inte finnas med i bilder som skulle beskriva klimatförändringens effekter, bara för att det saknas forskning för just de länderna. Då valde man att i stället diskutera en lösning byggd på större geografiska områden.

På så sätt skulle ingen felaktigt kunna tro att det saknas effekter av klimatförändringar på vissa ställen, där det i själva verket saknas forskning.

– Även om det inte var så som figuren skulle läsas så ville man undvika att den skulle misstolkas på det sättet. Inga länder behövde känna sig utpekade som länder som saknade effekter av klimatförändringar, säger Mathias Friman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".