Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tonåringar blir nattugglor

Publicerat måndag 10 november 2014 kl 06.00
Kräver att skoldagen senareläggs
(1:55 min)
Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Från någon gång i nioårsåldern börjar barn, och senare tonåringar, att lägga sig allt senare på kvällarna trots att sömnbehovet faktiskt ökar när barnen kommer in i puberteten.

Det här bekräftas nu av ytterligare en studie, som denna gång kommer från USA. Nästan hundra barn följdes under flera års tid av de amerikanska forskarna, som menar att den så kallade biologiska klockan får en senare och senare inställning från nioårsåldern och fram till sjuttonårsåldern.

Medan en typisk nioåring i studien somnade vid halv tio, somnade en elvaåring en halvtimme senare och en femtonåring ytterligare en dryg halvtimme senare. Detta samtidigt som sömnbehovet är stort och till och med ökar vid puberteten.

Och skolorna måste börja senare på morgonen kräver forskarna bakom studien. De håller därmed med den amerikanska barnläkarakademin som nyligen gick ut med en rekommendation om att förlägga skolstarten för ungdomar till tidigast klockan halv nio på morgonen.

I Sverige har det gjorts några spridda försök med senare skolstart. Och det kan vara en bra väg att gå, men forskarna behöver mer på fötterna, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet.

– Jag tror absolut att man ska göra ett försök på ett urval av skolor under en längre period för att se så att det inte bara blir så att eleverna följer med och senarelägger allting. Men ett antal försök borde det vara värt!

Argumentet emot att börja skoldagen senare är att barnen då anpassar sig och lägger sig ännu senare.

Man kan inte slå fast att effekten enbart beror på att vi är förprogrammerade att göra på det här sättet i tonåren, enligt Torbjörn Åkerstedt. Antagligen handlar det ungefär lika mycket om både biologi som om vanor och ovanor, menar han.

Referens: Crowley, S., et al. A Longitudinal Assessment of Sleep Timing, Circadian Phase, and Phase Angle of Entrainment across Human Adolescence. Plos One, 7 november 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".