Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gammal sjukdom möjlig att utrota

Publicerat måndag 23 februari 2015 kl 06.00
Ett piller räcker mot Framboesi
(1:52 min)
Ett barns arm med utslag av en hudsjukdom som runda rosa-aktiga fläckar
Framboesi kan smitta när barn leker med varandra i tropiska klimat. Foto: PLOS/CC BY-3.0

Nu är forskare ett steg närmare att utrota en av de 17 tropiska sjukdomar som har varit försummade av läkemedelsindustrin.

Tänk dig att kanske kunna utrota en hudsjukdom som funnits i miljontals år, men att den nu kan behandlas med att man tar ett piller - bara en gång i livet.

Det var för ungefär två år sedan som Världshälsoorganisationen, WHO, listade vilka sjukdomar som drabbar mer än en miljard fattiga människor men där lite forskning görs.

Nu har en studie gjorts kring en av sjukdomarna, en hudsjukdom som kallas framboesi. Sjukdomen blommar upp och ser ut som hallonformationer på huden, och ger även svår ledvärk. Eftersom man hittat spår av framboesi på skelett hos förmänniskor vet man att den har funnits i miljontals år, och den smittar lätt när barn lekar tillsammans med varandra i tropiska klimat.

För att undersöka vad som kan göras valde forskarna ut en ö med 28 byar i Papua Nya Guinea. Där informerades och undersöktes befolkningen, och sedan fick alla ett enda piller med antibiotikum. Det antibiotikum som användes var azithromycin - som är en makrolid som binder till bakteriernas ribosomer och hämmar proteinsyntes.

Över 80 procent av de boende medicinerades. De man missade var på resa eller jobbade på någon annan ö. Behandlingen innebar att förekomsten av hudsjukdomen hos barn minskade från 18 till 6 procent, men forskarna menar att för att helt kunna utrota framboesi måste en ännu högre del av befolkningen i ett område medicineras.

Studien publiceras i New England of Journal, och visar att det alltså skulle vara möjligt att utrota en sjukdom som funnits i miljontals år.

Här är listan på de 17 negligerade sjukdomarna.

Referens: Oriol Mitjà et al "Mass Treatment with Single-Dose Azithromycin for Yaws" N Engl J Med 2015; 372:703-710, 19 February , 2015. DOI: 10.1056/NEJMoa1408586

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".