Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

På väg för att avslöja isarnas hemlighet

Publicerat fredag 24 juli 2015 kl 06.00
"Det känns alltid lite pirrigt"
(1:52 min)
Isbrytaren Oden. Foto: Larry Larsson, U.S. Navy/Wikimendia commons CC
Isbrytaren Oden. Foto: Larry Larsson, U.S. Navy/Wikimendia commons CC

På måndag åker svenska polarforskare till Grönland för att förstå hur de stora isarna smälter och rör på sig och därmed höjer den globala havsnivån.

Det är viktigt att ta på hur det går till när havsnivåerna stiger, eftersom det kan få förödande konsekvenser för människor som lever utmed kustnära områden. Det berättar den förväntansfulla expeditionsledaren Martin Jakobsson, som också är geologiprofessor vid Stockholms universitet och som nu är på väg till Grönland:

– Vi måste förstå hur det här området fungerar, i koppling till klimatsystemet, i koppling till havet och till isens egen dynamik, för att vi ska kunna säga någonting om framtida havsnivåhöjningar vad gäller den delen som kan komma från isarna.

Det är första gången som omfattande mätningar ska göras på den så kallade Petermannglaciären på nordvästra Grönland. Huvudfokus för Martin Jakobsson och hans forskarkollegor är att studera isdynamiken, det vill säga hur isen rör på sig, mer eller mindre oberoende av de pågående klimatförändringarna.

– Hela den stora osäkerheten i framtidens havsnivåförhöjningar, ligger i hur de stora isarna beter sig, säger Martin Jakobsson, professor i geologi vid Stockholms universitet och en av forskningsledarna för expeditionen.

Under 2010 och 2012 bröts isblock loss (eller kalvade som det heter) från Petermannglaciären, lika stora som en tredjedel av Ölands yta.

Petermannglaciären är särskilt intressant att studera eftersom det är den glaciär som har störst påverkan på flödet av is mot havet från nordvästra Grönland. Dessutom har det visat sig att glaciären hänger ihop med det grönländska istäcket genom ett stort dalområde under isen, vilket troligen möjliggör varmare vatten att ta sig längre in mot isarnas kärna.

Under drygt en månad framöver ska de svenska och amerikanska forskarna som ingår i expeditionen undersöka bottnarna i fjordarna omkring glaciären och göra mätningar i isen och i sediment på land.

Målet är att få en uppfattning om hur glaciären utvecklats ända sedan den senaste istiden. Genom att jämföra det med klimatets utveckling vill forskarna förstå vilka förändringar som kommit sig av klimat (förändring av temperatur) och vilka som är ren isdynamik.

– Idag vet vi att en stor del av det som vi ser är kopplat till klimatförändringarna, men det är också en väldigt stor del som har att göra med isdynamik.

Forskningsledare Martin Jakobsson ska nu snart gå ombord på isbrytaren och forskarplattformen Oden:

– Jag tycker verkligen om de här forskarexpeditionerna. Det känns som att vi är väl förberedda, och jag vet att våra mätsystem fungerar, peppar peppar, så att det känns bra. Sedan är det alltid lite pirrigt innan expeditionen, eftersom man vet aldrig vad som kan hända och dessutom så är jag spänd på hur havsisen ska utvecklas i området dag för dag nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".