Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omprogrammerade cancerceller dödar varandra

Publicerat måndag 9 november 2015 kl 06.00
Cancerforskare: En rätt bra idé!
(1:33 min)
En inducerad Nk-cell attackerar en leukemicell
En NK-cell, som förut var en cancercell (tv) attackerar en cancercell som ännu inte hunnit bli omprogrammerad (th). Foto: Scripps Research Institute.

Cancerceller som programmeras om, och i stället blir mördarceller som dödar cancerceller, låter kanske som science-fiction. Men en amerikansk forskargrupp har hittat ett sätt att få leukemiceller att döda sina egna.

Håkan Mellstedt är överläkare och professor vid Karolinska institutet, och forskar själv kring bot mot bland annat leukemi.

– Det är en spännande metod, men framför allt är det spännande fynd, säger han om studien.

Akut myeloisk leukemi, eller AML, är en av de allra vanligaste formerna av leukemi hos vuxna. I Sverige insjuknar runt 300 personer per år och sjukdomen innebär att en viss typ av de vita blodkropparna är sjuka.

Det är just de här cellerna man nu lyckats hitta ett sätt att omprogrammera från cancerceller till cancermördande celler.

Det hela går till så att en mycket specifik antikropp, ett slags protein som är en naturlig del av immunförsvaret, fäster på leukemicellens yta. Det triggar igång en rad kemiska signaler som gör att cellen, i stället för att fortsätta vara en cancercell, utvecklas till en så kallad 'natural killer cell', en NK-cell, som dödar de intillliggande leukemicellerna genom att sticka hål på dem.

Försöken, som än så länge bara gjorts på cellnivå, är väldigt spännade enligt Håkan Mellstedt. Men mycket återstår innan det skulle kunna bli en ny cancerterapi.

– Tumörbiologiskt är det här väldigt intressant. Men därifrån till en terapeutisk applikation är det långt kvar, säger Håkan Mellstedt.

Källa:
Kyungmoo Yea et al, 2015. Agonist antibody that induces human malignant cells to kill one another. PNAS. Doi: 10.1073/pnas.1519079112

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".