Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Professor: Köttfabrik för kloning en återvändsgränd

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 06.00
Klonerna snart förbisprungna av nästa generation
(1:51 min)
Porträtt Lotta Rydhmer
Lotta Rydhmer, professor i husdjursavel, menar att kloning av djur för köttproduktion är en återvändsgränd, eftersom vanlig djuravel är så effektiv. Foto: Annika Östman/ SR

I Kina tänker bolaget Boyalife starta världens största fabrik för kloning av djur för köttproduktion. Men planerna sågas av en avelsexpert.

Stamcellsbolaget Boyalife i Kina har gått ut hårt och sagt att de kommer att öppna världens största kloningsfabrik i hamnstaden Tianjin, nära Peking. Tanken är att starta efter sommaren.

Men planerna på kloning av djur för köttproduktion beskrivs som en återvändsgränd.

– Det här för inte aveln framåt. Klonen är en återvändsgränd, för där finns ingen variation. Det är genom variationen som vi hela tiden kan få fram bättre djur, säger Lotta Rydhmer, professor som jobbar med husdjursavel vid SLU i Ulltuna i Uppsala.

Till att börja med har man tänkt klona 100 000 djurembryon årligen och så småningom en miljon om året. Orsaken är att livsmedelsproduktionen i Kina har svårt att hålla jämna steg med efterfrågan.

Men Lotta Rydhmer menar att de klonade djuren hela tiden kommer att vara sämre än de djur som avlas fram.

- Även om de här klonerna är kopior av ett väldigt bra djur, så går avelsarbetet hela tiden framåt. De kommer snart att vara förbisprungna av nästa generation som är bättre eftersom vi har ett pågående avelsarbete, säger professor Lotta Rydhmer.

För tävlingshästar påpekar hon att stjärndjurens framgångar bara till en del beror på generna och att resten handlar om kändisskap, drömmar, marknadsföring och hård träning. Men där sker redan viss kloning av exempelvis polohästar.

Det etiska dilemmat är hur många misslyckade försök med kloning som kan accepteras innan den perfekta tävlingshästen klonats fram, även om hon tror att tekniken i framtiden kommer att bli bättre.

- Det är framför allt på försöksdjurssidan som det här kan vara intressant, eftersom man där kan ha väldigt stor fördel av att djur ser exakt likadana ut, konstaterar Lotta Rydhmer.

När det handlar om att klona människor så har etiker och genetiker som Vetenskapsradion varit i kontakt med påpekat att lagarna i Kina i dagsläget förbjuder kloning av människor.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".