Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Transplanterade ansikten sjunker ihop över tid

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 06.00
"Påverkar de etiska övervägandena"
(1:24 min)
För och efter transplantation
Kirurgen Eduardo Rodrigues ledde teamet som nyligen gav brandskadade Patrick Hardisson ett helt nytt ansikte. Bilderna visar ansiktet före och efter transplantationen. Foto; TT

Resultaten vid ansiktstransplantationer har varit lovande, men vad som händer på sikt vet vi ännu mycket lite om. En ny studie har tittat på just detta.

Den första ansiktstransplantationen utfördes för tio år sedan på en fransk kvinna, som blivit svårt biten av en hund. Sedan dess har strax över 30 ansiktstransplantationer gjorts i världen.

Så sent som häromveckan kunde vi höra om en svårt brännskadad brandman i USA som fått ett helt nytt ansikte.

Vid sådana här operationer transplanteras inte bara hud, utan även skelettdelar, slemhinnor och muskler.

De omedelbara resultaten har varit lovande, men kunskapen om vad som händer med de transplanterade ansiktena på sikt är ännu väldigt liten.

I en studie som publiceras i senaste numret av American Journal of Transplantation har en grupp forskare följt tre patienter under tre år efter att de opererats.

Daniel Nowinski är överläkare vid Plastikkirurgiska mottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och ingår i det svenska team som sedan några år är redo att utföra ansiktstransplantationer, en typ av operation som ännu inte utförts i Norden. Han säger så här om den nya studien: 

– Det är väldigt intressant att börja få lite mer kunskap om vad som händer på längre sikt, för det är det som har legat i de etiska övervägandena och vågskålen när man balanserar risken med behandlingen mot den eventuella nyttan.

– Det man ser är att volymen på transplantatet minskar. Det händer något i framför allt skelettvävnaden och muskelvävnaden som gör att den sjunker ihop.

Den här förändringen ser ut som ett åldrande: kinderna hänger och ögonhålorna och vecken mellan näsan och mungiporna blir mer markerade.

– Men när man tittar på det med datortomografi och vävnadsprover, så ser det inte ut som de bindvävsförändringar man har vid åldrande, då fettet i ansiktet minskar och det blir mindre kollagen i huden. På de här ansiktstransplanterade patienterna är det i stället skelettet och de transplanterade musklerna som krymper i storlek, säger Daniel Nowinski.

Vad innebär det här för dig och dina kollegor som är redo att göra sådana här transplantationer i Sverige?

– Det innebär att vi måste vara väldigt ödmjuka inför att vi inte riktigt vet vad som händer på lång sikt och att vi måste väga in det när vi överväger att göra ansiktstransplantationer.

– Det blir ännu starkare betoning på att man reserverar ansiktstransplantation för patienter där det inte finns några andra rimliga behandlingsalternativ. Metoden ska reserveras för extremt få, mycket väl valda patientfall, där man inte kan behandla rimligt på annat sätt, säger Daniel Nowinski.


Referens: Kueckelhaus et al: "Transformation of Face Transplants: Volumetric and Morphologic Graft Changes Resemble Aging After Facial Allotransplantation", American Journal of Transplantation, 2015. DOI:10.1111/ajt.13544. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".