Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hälften av all vanlig materia finns i kosmiska nät

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 06.00
"Vi verkar nu ha observerat en väldigt stor del av den normala materian"
(1:38 min)
En bild på ett filament - ett kosmiskt intergalaktiskt nät. Foto: V.Springel, Max-Planck Institut für Astrophysik, Garching bei München
1 av 2
En digital simulation av det kosmiska intergalaktiska nätet. Foto: V.Springel, Max-Planck Institut für Astrophysik, Garching bei München
Bild på Erik Zackrisson, docent vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet. Foto: Tim Leffler/SR
2 av 2
Erik Zackrisson, docent vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet. Foto: Tim Leffler/SR

Nära hälften av all vanlig materia verkar vara het vätgas mellan universums galaxer. Det har funnits teorier om att det är så, men nu har astronomer lyckats göra de första observationerna.

Den heta gasen finns i så kallade filament. Filament är väldigt stora spindelvävsliknande kosmiska nät som ligger mellan galaxer, och knyter ihop dem. 

Näten består av både mörk materia och vanlig materia. Den vanliga materian består av väldigt het och tunn vätgas. Det här har gjort dem väldigt svåra att studera.

– De flesta forskare som söker efter oupptäckt materia i universum söker ofta efter mörk materia. Men det har ju varit ganska pinsamt att man inte ens har kunnat upptäcka den normala materian. Nu verkar det alltså som att den finns i form av gas i de kosmiska näten, säger Erik Zackrisson, docent vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Med hjälp av en metod som baseras på den så kallade gravitationslinseffekten har forskare från universitetet i Genève nu kunnat få fram en totalmassa på några filament.

Gravitationslinseffekten uppstår genom att ljuset från galaxer som ligger bakom filamentet, kröks när det passerar filamentet. På så sätt kan man räkna ut massan på det.

Om dessa observationer visar sig vara ett bra genomsnitt för alla kosmiska nät runt om i universum kan man hittat så mycket som två tredjedelar av den tidigare oupptäckta massan.

– Det har hela tiden funnits en misstanke att det är fel med teorierna och att det är skälet till att man inte har hittat massan. Men nu har man alltså löst problemet och teorierna verkar hålla. Det innebär i så fall att vi har observerat en väldigt stor del av den normala materian, säger Erik Zackrisson.

Referens: Dominique Eckert et al. Warm-hot baryons comprise 5-10 per cent of filaments in the cosmic web. DOI: 10.1038/nature16058

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".